ONZE NATUUR

Trompetboom

Het bijzondere aan de Trompetboom is dat de kroon net zo breed kan worden als dat de boom hoog is. Dat maakt deze boom tot een opvallende verschijning. De soort dankt zijn Nederlandse naam aan de vorm van de bloemen. Een andere naam voor deze boom is de ‘sigarenboom’, wat verwijst naar de vorm van de vruchten.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Aantrekkingskracht op insecten

De bloemen van de trompetboom zijn overwegend wit met geel en trekken veel insecten aan, vooral vlinders en bijen. Toch zijn niet alle insecten een liefhebber van de boom. Sterker nog, de gekneusde bladeren van de trompetboom kunnen gebruikt worden om vliegen en muggen op afstand te houden.

De inheemse volken van Amerika schrijven diverse medicinale werkingen toe aan delen van de boom. Verder zijn ze voor de houtindustrie niet direct heel interessant. De trompetboom is middelgroot en met 20 centimeter per jaar is het geen snelle groeier. Wel wordt het hout voor één specifiek doel gebruikt: de productie van gitaren.

Rondje Trompetboom
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Southern catalpa

Wetenschappelijke naam

Catalpa bignonioides

Herkomst

Noord-Amerika

Bloeitijd

Mei-juli

Hoogte

10-15 meter

Bijzonderheden

Een andere naam voor deze boom is ‘ sigarenboom’.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

BIJNA 1.000 WILDE PLANT- EN DIERSOORTEN

Avifauna biedt als park ook plaats aan wilde Nederlandse flora & fauna. Om deze lokale natuur te monitoren is een jaar lang bijgehouden hoeveel wilde plant- en diersoorten in ons park werden aangetroffen. Hierbij zijn specialisten, medewerkers, bezoekers en omwonenden betrokken geweest. In totaal zijn er bijna 1.000 wilde plant- en diersoorten in het park waargenomen, waarvan enkele zeer zeldzaam. Deze zijn vervolgens allemaal geregistreerd op waarneming.nl. Vogelpark Avifauna blijft deze soorten volgen en in kaart brengen.  

Avifauna Scheurkader