Rode Panda
Over AVIFAUNA

Het ontstaan

Avifauna is voor veel mensen een begrip. In 1950 opende het eerste vogelpark ter wereld zijn deuren in Alphen aan den Rijn en inmiddels weten duizenden bezoekers ons jaarlijks te vinden. De populariteit is gebleven, maar er is ook veel veranderd sinds die beginperiode. Avifauna ontwikkelde zich tot een veelzijdige dierentuin die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog opneemt en die meegaat met zijn tijd. 

Papegaai Gespiegeld

Onze rijke historie

Privébezit wordt publiek 

De oprichter van Vogelpark Avifauna is de familie Van den Brink. Toen zij hun privécollectie opbouwden, golden er veel minder strenge regels. Daardoor konden zij vrijwel alle vogelsoorten opkopen en groeide de collectie uit tot één van de bekendste in de regio. Nadat Van den Brink op verzoek van de burgemeester zijn landgoed eenmalig openstelde voor bezoekers, was het enthousiasme zo groot dat hij besloot een vogelpark op te richten. In 1950 was Vogelpark Avifauna een feit: het eerste vogelpark ter wereld! Enkele karakteristieke, historische delen uit die tijd kun je trouwens nog steeds bewonderen, zoals de bomenrij bij de entree, de rozentuin met de kastanjeboom en de vijver met het parkrestaurant.  

De toekan blijft 

In 1956 werd het vogelpark verkocht aan de familie Van der Valk. De nieuwe eigenaar was zo onder de indruk van de prachtige toekan in het originele logo van Avifauna, dat hij de vogel model liet staan voor het logo van het gehele familiebedrijf. In de daaropvolgende periode groeide het park uit tot een van de grootste gespecialiseerde vogelparken ter wereld.  

Volop in beweging 

Dierentuinen zijn sinds een aantal decennia volop in beweging. Vroeger was het bijvoorbeeld volstrekt normaal om verschillende diersoorten in aparte hokjes te huisvesten. Tegenwoordig zijn de verblijven veel natuurlijker en leven verschillende dierensoorten, waar mogelijk, bij elkaar. In Avifauna beschouwen we onze dieren als de ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. Net als andere dierentuinen zetten we ons in voor natuur- en soortenbehoud over heel de wereld. Ook het educatieve element is tegenwoordig veel belangrijker dan destijds.  

Aparte stichting 

Vanwege deze veranderende visie op dierentuinen is Vogelpark Avifauna inmiddels gescheiden van het Van der Valk concern. Het is ondergebracht in een aparte stichting en heeft een eigen logo gekregen. Van der Valk verzorgt alleen nog de horeca in het park.  

Onze rijke geschiedenis zal op verschillende plekken in het park zichtbaar blijven, maar we richten ons nadrukkelijk op de toekomst, op basis van nieuwe inzichten, richtlijnen en bezoekerswensen. Avifauna is klaar voor morgen!  

Avifauna jaren 50
Beukenblad2@2x
Papegaai Gespiegeld

Ook interessant voor jou...

Flamingo volière

Avifauna doet meer

We investeren op diverse manieren in de bescherming van flora en fauna.
ara's in vogeldemonstratie

Onze dieren

In Avifauna wonen meer dan 230 diersoorten. Allerlei prachtige vogels leven er samen met kleine
Plattegrond Header

Plattegrond

Wil je weten wat er allemaal te zien is en hoe je daar kunt komen?
Avifauna Scheurkader