Rode Panda
Scholen

Spreekbeurten

Wat leuk dat jij een spreekbeurt mag houden in de klas of een werkstuk mag maken! Misschien heb je al een onderwerp gekozen, maar als je het nog niet zo goed weet, kunnen wij je een handje helpen. Bij Avifauna kun je namelijk spreekbeurtkisten lenen, boordevol informatie én allerlei interessante materialen. Kijk maar eens of je in onderstaand overzicht een onderwerp vindt dat jou aanspreekt.  

Papegaai Gespiegeld

Jouw onderwerp komt tot leven

Avifauna helpt je graag om jouw spreekbeurt of werkstuk nog leuker en interessanter te maken. Onze spreekbeurtkisten bevatten informatieboeken, folders en foto’s, zodat je alle benodigde informatie hebt om je goed voor te bereiden. Maar er zitten ook dingen in die je kunt laten zien in de klas, zoals veren of een opgezet dier. Daarmee komt jouw onderwerp echt tot leven, gaaf toch? Een paar dingen die je moet weten: 

  • De spreekbeurtkisten zijn gratis te leen bij Avifauna. 
  • Je betaalt wel een borg van €20, maar die krijg je terug als je de kist weer onbeschadigd en volledig inlevert.  
  • Je mag de spreekbeurtkist maximaal 10 dagen lenen om je goed te kunnen voorbereiden op je spreekbeurt.  
  • De kist moet zelf opgehaald en teruggebracht worden bij Avifauna. 
 

Ook voor docenten 

Onze spreekbeurtkisten zijn ook beschikbaar voor docenten. Met de veelzijdige materialen in de kist maak je jouw les nog leuker. Heb je interesse? Stuur dan een mail naar educatie@avifauna.nl voor de beschikbaarheid en reservering van de kist(en). De kist moet wel zelf opgehaald en teruggebracht worden bij Avifauna.  

Hieronder vind je een korte toelichting op de thema’s en de inhoud van onze spreekbeurtkisten. 

Beukenblad2@2x
Papegaai Gespiegeld

De bij is klein, maar toch heel erg belangrijk voor mens én natuur! Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel. Door bestuiving kunnen bloemen, fruit en planten groeien en kun jij dus lekker genieten van een sappige appel of een perenijsje. Helaas gaat het niet zo goed met de bijen in Nederland. Daar kunnen wij wat aan doen. Wil jij ook helpen? Deze spreekbeurtkist zit boordevol boeken en spullen om jou te helpen bij de voorbereiding van je spreekbeurt. 

In de kist: o.a. diverse boeken, een miniatuur van de levenscyclus, zoekkaarten, bijenhotel, imkerpak, bijen- en wespenraat, poster. 

Als je om je heen kijkt, zie je overal bomen. De bladeren en naalden zijn de voedselfabriekjes van de boom. Van zonlicht, lucht en water maakt de boom zijn voedsel. Daarbij komt zuurstof vrij. Die geeft de boom terug aan de lucht. Zo zorgen bomen ervoor dat wij genoeg kunnen ademhalen. Bomen zijn dus heel belangrijk. Lijkt het jou leuk om meer over deze belangrijke ‘fabrieken’ te vertellen in je klas? Dan is deze spreekbeurtkist geschikt voor jou! 

In de kist: o.a. een boek, diverse zoekkaarten, boomschijven met levensringen, poster ‘bomen herkennen’, bloemen- en bladerenpers, diverse boomvruchten 

Misschien heb jij hem wel eens gezien, ergens tussen de bladeren of rondscharrelend in je tuin. De egel ziet er met zijn kraaloogjes erg lief uit, maar is helemaal bedekt met scherpe stekels. Hiermee kan hij zijn vijanden op afstand houden. Een erg interessant diertje dus. Is de egel jouw lievelingsdier of wil jij jouw klasgenoten vertellen hoe zij hun tuin egelvriendelijk kunnen maken? Dan helpt deze kist jou bij de voorbereidingen van je spreekbeurt. 

In de kist: o.a. diverse boeken en foto’s, een opgezette egel, schedel, stekels en nagels van de egel, egelhuis, poster.  

Flamingo’s zijn mooie, elegante vogels met een prachtige roze kleur. Ze zijn ook een beetje mysterieus. Want hoe kan zo’n flamingo nou de hele dag op één poot blijven staan? En waar kun je hem tegenkomen in het wild? Is de flamingo ook jouw lievelingsdier? Wil jij meer weten over de flamingo en die kennis met jouw klasgenoten delen? Dan is deze spreekbeurtkist een mooi hulpmiddel bij de voorbereiding van je spreekbeurt. 

In de kist: o.a. informatiebladeren, foto’s, (replica) schedel, (replica) poot, veren, poster, voedsel. 

Gieren zijn heel bijzondere vogels. Het zijn de enige vogels die hun voedsel uitsluitend halen uit dode dieren ofwel karkassen. Ze worden daarom ook wel de opruimers van de natuur genoemd en dat is een belangrijke taak. Helaas gaat het niet zo goed met de gieren in de wereld. Zou jij meer willen weten over gieren, over hun betekenis in de natuur en over de gevaren die hem bedreigen? In deze van je spreekbeurt vind je alle antwoorden!  

In de kist: o.a. diverse informatieve boeken, foto’s, vleugellabel (wingtag), pootring, (replica) schedel, veren. 

Humboldt pinguïns zijn te herkennen aan hun wit/zwarte verenkleed. Ook zijn pinguïns bijzonder. Want waarom kunnen deze vogels niet vliegen? En kan je ze ook in warme landen tegenkomen? Is de Humboldt pinguïn ook jouw lievelingsdier? Wil jij meer weten over de pinguïn en die kennis met jouw klasgenoten delen? Dan is deze spreekbeurtkist een mooi hulpmiddel bij de voorbereiding van je spreekbeurt. 

In de kist: o.a. informatiebladeren, foto’s, boeken, (replica) voedsel, veren, poot. 

Ringstaartmaki’s zijn interessante halfapen met een hele herkenbare staart. Maar wat is nou een halfaap? En waar komen ringstaartmaki’s eigenlijk vandaan? Is de ringstaartmaki ook jouw lievelingsdier? Wil jij meer weten over de ringstaartmaki en die kennis met jouw klasgenoten delen? Dan is deze spreekbeurtkist een mooi hulpmiddel bij de voorbereiding van je spreekbeurt. 

In de kist: o.a. informatiebladeren, foto’s, boeken, schedel, vacht, poster, (replica) voedsel. 

De uilenfamilie is erg groot en bestaat uit bijna 200 verschillende soorten uilen. De meeste uilen zijn nachtactieve vogels, wat betekent dat zij wakker zijn als wij mensen lekker gaan slapen. In de nacht jagen is lastig. Hoe heeft de uil zich hieraan aangepast? En waarom braakt een uil zijn eten weer uit? Wil jij dit alles ontdekken? Dan is deze spreekbeurtkist geschikt voor jou om te gebruiken bij de voorbereidingen van je spreekbeurt. 

In de kist: o.a. diverse informatieve boeken, foto’s, veren, opgezette uil, uilenpoot, braakbal, zoekkaart, poster. 

Je kent hem vast wel van griezelverhalen, de vleermuis. Veel mensen weten niet dat de vleermuis helemaal niet zo gevaarlijk is. Een beetje apart is hij wel, want het is het enige zoogdier dat echt kan vliegen. De vleermuis is een echte nachtbraker en daarom ben je hem misschien nog niet zo vaak tegen gekomen. Des te leuker om je eens in dit mysterieuze dier te verdiepen. Deze spreekbeurtkist helpt jou daarbij.  

In de kist: o.a. diverse boeken, determinatiegids, informatiegids, foto’s, vleermuiskast met bouwinstructies, zoekkaart, opgezette vleermuis, poster. 

De vlinder kun je ‘s zomers overal op planten en bloemen tegenkomen. Het is niet alleen een prachtig dier, maar er is ook heel veel te vertellen over dit vliegende insect. Zo bestaan er wereldwijd meer dan 160.000 verschillende soorten vlinders en motten. Als je deze spreekbeurtkist over vlinders van ons leent, zul je al jouw klasgenoten verbazen met leuke weetjes en interessante materialen over vlinders. 

In de kist: o.a. diverse boeken, miniatuur van de levenscyclus, opgezette dag- en nachtvlinder, diverse zoekkaarten, herkenkaart, poster.  

Avifauna Scheurkader