Humboldtpinguin Met Schaduw
VOGELPARK AVIFAUNA

Over Avifauna

Avifauna is voor veel mensen een begrip. In 1950 opende het eerste vogelpark ter wereld zijn deuren in Alphen aan den Rijn en nu, meer dan 70 jaar later, weten honderdduizenden bezoekers ons jaarlijks te vinden. De populariteit is gebleven, maar er is ook veel veranderd sinds die beginperiode. Avifauna ontwikkelde zich tot een veelzijdige dierentuin die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog opneemt en die meegaat met zijn tijd.

Beukenblad Met Blur

Avifauna doet meer

We hebben onze vernieuwde missie op papier gezet, waarin onze ideële doelstellingen een veel grotere plaats innemen dan voorheen. Natuurlijk, Avifauna wil zijn bezoekers nog steeds een bijzondere, verrassende en ontspannen dag bezorgen. Tegelijkertijd investeren we op diverse manieren in de bescherming van flora en fauna, zowel in ons park als tot ver over onze landsgrenzen. Die maatschappelijke betekenis is verankerd in alles wat we doen.

“We moeten zuinig zijn op onze kostbare natuur”

Avifauna Scheurkader
Beukenblad2@2x
Beukenblad2@2x

Natuurbescherming

Vogelpark Avifauna investeert voortdurend kennis en middelen in natuurbeschermingsprojecten. Daarvoor werken we internsief samen met lokale, nationale en internationale partners. Jaarlijks ondersteunen we in uiteenlopende projecten, zowel in onze eigen omgeving als in kwetsbare natuurgebieden elders in de wereld. Om je alvast een idee te geven van het belang van deze projecten, lichten we er een paar voor je uit.  

Avifauna vernieuwt

Om het welzijn van onze dieren te waarborgen en aantrekkelijk te blijven voor bezoekers, moeten we ons dierenpark voortdurend vernieuwen. We vertalen de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar onze aanpak en de verzorging van onze dieren, en we zoeken ook steeds naar ruimte voor verbetering van onze belevingsactiviteiten. Zo blijven we bij de tijd; voor onze dieren en voor onze bezoekers van vandaag én morgen.  

VOGELS EN ZOO

VOGELS EN ZOO

Papegaai Gespiegeld

Werken bij

Als werkgever vervult Avifauna een belangrijke rol in de regio. Honderden jongeren vonden bij ons hun eerste (vakantie)baantje. Gespecialiseerde vakkrachten weten ons vanuit het hele land te vinden, net als vele vrijwilligers en stagiairs. Zij voelen zich veelal aangetrokken door de ideële, gevarieerde functie van onze dierentuin. Wil jij ook werken bij Avifauna? Bekijk de vacatures!  

Avi 4 (8 Van 9)mont
Lori Staand

Het ontstaan

Vogelpark Avifauna begon als een hobby van de heer Van den Brink, eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken. Op zijn landgoed, Ten Rhijn, had hij een indrukwekkende vogelverzameling. In 1949 vroeg de burgemeester hem om zijn ‘achtertuin’ te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten. Het werd een groot succes: op 17 mei 1950 opende het allereerste vogelpark ter wereld zijn deuren.  

Avifauna Scheurkader