ONZE NATUUR

Kiwiboom

Kiwi’s, de vogels wel te verstaan, komen voor op de Nieuw-Zeeland. Het woord heeft echter meerdere betekenissen. Ook de inwoners noemen zichzelf kiwi’s en een belangrijk exportproduct van Nieuw-Zeeland is, jawel: de kiwi! Dan bedoelen we natuurlijk de vrucht, maar gek genoeg ligt de oorsprong van de plant niet in Nieuw-Zeeland, maar in China.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Chinese oorsprong

Pas in 1906 is de plant vanuit China in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd. De naam was toen nog ‘Chinese kruisbes’, wat ook nog terug te zien is in de officiële Engelse benaming. Pas sinds 1959 wordt deze vrucht bestempeld als ‘kiwi’. Dat is nu de gangbare wereldwijde benaming voor deze groene, friszure vitaminebom.

De kiwiboom heeft dan wel een exotisch uiterlijk, maar is wel degelijk in Nederland te telen. Wel hebben we, voor een succes- en smaakvolle oogst, een lange en warme zomer nodig. Wat ook nodig is, is een portie geduld. De kiwi zal namelijk pas na 2 of 3 jaar vruchten gaan dragen, welke rijpen tussen september en oktober. De soort die hier in Avifauna groeit heeft groen vruchtvlees.

Rondje Kiwiboom
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Chinese gooseberry

Wetenschappelijke naam

Actinidia deliciosa

Herkomst

China

Bloeitijd

Mei

Hoogte

4 meter

Bijzonderheden

Alles aan de kiwi is Nieuw-Zeelands, behalve haar oorsprong.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

BIJNA 1.000 WILDE PLANT- EN DIERSOORTEN

Avifauna biedt als park ook plaats aan wilde Nederlandse flora & fauna. Om deze lokale natuur te monitoren is een jaar lang bijgehouden hoeveel wilde plant- en diersoorten in ons park werden aangetroffen. Hierbij zijn specialisten, medewerkers, bezoekers en omwonenden betrokken geweest. In totaal zijn er bijna 1.000 wilde plant- en diersoorten in het park waargenomen, waarvan enkele zeer zeldzaam. Deze zijn vervolgens allemaal geregistreerd op waarneming.nl. Vogelpark Avifauna blijft deze soorten volgen en in kaart brengen.  

Avifauna Scheurkader