ONZE DIEREN

Struisvogel

De struisvogel is met zijn maximale lengte van 2,75 meter de grootste vogel ter wereld! Struisvogels behoren tot de loopvogels. Zij hebben wel vleugels, maar kunnen niet vliegen. De vleugels worden gebruikt om tijdens het rennen het evenwicht te bewaren, om stofbaden te nemen en om vrouwtjes te imponeren.
Papegaai
Vallende Veren

Zeer zeldzame ondersoort

Struisvogels leven in de woestijnen, steppes en savannes van Afrika. Oorspronkelijk kwam de struisvogel in heel Afrika en in het Midden-Oosten voor, maar tegenwoordig is zijn leefgebied beperkt tot Oost-Afrika, Zuidelijk Afrika en de Sahel-regio. De struisvogels in Vogelpark Avifauna behoren tot een zeer zeldzame ondersoort; de Noord-Afrikaanse Struisvogel. Er is voor deze soort een managementprogramma actief (EEP), waar Vogelpark Avifauna aan deelneemt met deze vogels. 

Struisvogels hebben een klein hoofd, een lange nek en enorm lange poten. Met deze poten kan een struisvogel stappen maken van wel 3,5 meter. Ze kunnen ook superhard rennen, met snelheden van wel 70 kilometer per uur. De poten hebben twee tenen, en een van deze tenen bevat een grote nagel. Deze dient voor stabiliteit en ook voor verdediging tegen bedreigingen.  

 

Struisvogel 1

De struisvogel

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de struisvogel

Engelse naam

Common ostrich

Wettenschappelijke naam

Struhio camelus

Leefomgeving

Woestijnen en savannes in Afrika

Voeding

Gras, bladeren, insecten en kleine gewervelde dieren

Gewicht

Man 150 kilo, vrouw 100 kilo

Nestgrootte

2 - 11 eieren per struisvogel

Broedtijd

42 - 46 dagen

IUCN-status

Niet bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE STRUISVOGEL HET ALLERGROOTSTE EI LEGT VAN ALLE VOGEL?

De struisvogel legt het allergrootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in. Het mannetje is medeverantwoordelijk voor het broeden en creëert zelf een nest. In dit ene nest leggen meerdere vrouwtjes hun eieren. Het kan dus voorkomen dat een nest wel 78 eieren bevat. Wanneer de jongen na zes weken uitkomen verlaten zij het nest en worden ze voor het eerste levensjaar beschermd door de ouders. Hierbij kan het voorkomen dat andere struisvogels met jongen zich bij elkaar aansluiten, waardoor er zogenaamde struisvogelcrèches ontstaan.  

Avifauna Scheurkader