Sinds 1947 is de geelvleugelamazone (lora) uitgestorven op het eiland Aruba. Deze kwetsbare vogelsoort is iconisch voor het eiland, omdat deze alleen voor komt op een klein noordelijk deel van Venezuela en een paar bovengelegen eilanden.
Onze medewerkers Johan en Marisa zijn afgereisd naar Aruba, omdat ze ervaring hebben met het verzorgen en het monitoren van de papegaaien. Het Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) hoopt dat de vogels met hun hulp weer een vaste plek krijgen in het nationale park. Midden in dit park staat een voederstation waar de vogel nu nog terecht kunnen voor voedsel. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de papegaaien dit zelf kunnen, maar zoiets kan maanden of wel een jaar duren.
Van de 25 lora’s die uitgezet gaan worden zijn er afgelopen dinsdag de eerste negen uitgevlogen en is er nu de taak om deze continue te monitoren. Dit om uit te zoeken wat het beste werkt in de natuur voor de herintroductie. De bedoeling is dus dat zij geleidelijk leren in het wild te leven, omdat zij dit niet gewend zijn. Lora’s zijn namelijk erg geliefde huisdieren en daarom populair bij smokkelaars in Zuid-Amerika. Deze jonge papegaaien werden in beslag genomen op Aruba.
Ook heeft het FPNA een campagne opgezet om bewoners er op te wijzen wat voor belangrijk rol de vogels spelen voor het ecosysteem. Zij verspreiden namelijk veel zaden over het eiland.
Het gaat tevens nog wel even duren voordat er weer een grote populatie lora’s in Aruba leeft. De jonge vogels zijn over ongeveer 5 jaar pas in staat kuikens uit te broeden. Gelukkig is de eerste uitzet van de lora’s een goed begin en willen we dit jaarlijks herhalen.