Avifauna is sinds 2014 een ideële stichting en investeert in 5 ideële doelstellingen: Vogelopvang, Natuurbescherming, Biodiversiteit, Onderzoek en Educatie. Dit wil het park nog duidelijker zichtbaar maken voor bezoekers. De inkomsten vanuit entreegelden komen direct ten goede aan deze belangrijke doelstellingen. Er zal daarom ook in het park meer informatie worden gegeven op bebording, maar bijvoorbeeld ook tijdens rondleidingen, vogeldemonstraties of voederpresentaties.
De 5 symbolen, elementen van het logo staan ieder voor 1 doelstelling.
De gier staat voor opvang. Avifauna biedt opvang aan vogels die niet meer terug kunnen naar hun oorspronkelijk leefgebied, zoals de groep opgevangen gieren die onderschept werden voordat ze illegaal verhandeld werden. Voor deze groep wordt momenteel een nieuwe volière gebouwd.
De pelikaan staat voor onderzoek. Avifauna faciliteert wetenschappelijk onderzoek wat kennis oplevert. Zo is men voornemens een verkennend onderzoek te starten naar de mogelijke herintroductie van de kroeskoppelikaan in Nederland.
De ringstaartmaki staat voor biodiversiteit. Avifauna draagt bij aan de instandhouding van verschillende inheems en uitheemse dieren- en plantensoorten. Ook voor deze bedreigde diersoort is er een instandhoudingsprogramma. In Avifauna leeft een mannengroep die regelmatig uitgewisseld worden met dierentuinen om daar voor nageslacht te zorgen.
Het kind staat voor educatie. Avifauna informeert en motiveert het publiek om de mooie en kwetsbare flora en fauna te beschermen. Daarbij organiseert het park jaarlijks lessen over natuur, milieu en duurzaamheid aan meer dan 15.000 leerlingen in het basisonderwijs.
De ooievaar tenslotte vervangt de uil en staat voor het ondersteunen van natuurbeschermingsprojecten wereldwijd. Daarnaast bevordert Avifauna de inheemse natuur in het park en in de directe omgeving. Hier worden samen met lokale partners enkele natuurgebieden in de regio beheerd. De ooievaar is een inheemse soort die veel voorkomt in Avifauna en waarbij de jongen worden geringd. Zo kan er meer informatie over de soort worden verzameld.