ONZE NATUUR

Pindakaasboom (kansenboom)

De pindakaasboom dankt zijn opvallende naam aan zijn bladeren. Als je het blad kneust, ruik je (met een beetje fantasie) een geur die lijkt op pindakaas. De boom heeft overigens ook prachtige bloemen, die eveneens sterk geuren. De bloemen hebben een stervorm die wit van kleur is, omgeven door een roze kelk. Ze bloeien aan het eind van de zomer.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Onvoorspelbare geneeskracht

Na de bloei ontwikkelt de pindakaasboom trossen met metaalblauwe bessen. Vogels komen hier niet echt op af, en dat is maar goed ook, want de besjes zijn licht giftig. Vroeger werden de gemalen zaden van deze bessen gebruikt in middeltjes om luizen mee te doden

Deze soort kent echter nog een andere naam met een geschiedenis die heel ver terug gaat. De wetenschappelijke naam ‘Clerodendrum’ is afgeleid van het Grieks en betekent ‘kansenboom’. Zowel de bladeren als de vruchten werden in Azië gebruikt in de vroege geneeskunde. De werking van de medicatie die hieruit voortkwam was echt onvoorspelbaar, dus je moest maar afwachten of je een kans maakte. Vandaar de naam ‘kansenboom’.  

Rondje Pindakaasboom
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Peanut butter tree

Wetenschappelijke naam

Clerodendrum trichotomum

Herkomst

China

Bloeitijd

Augustus - september

Hoogte

4 tot 6 meter

Bijzonderheden

Bladeren en vruchten werden gebruikt in de vroege geneeskunde

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Avifauna Scheurkader