Stem op ons!
ONZE NATUUR

Moeraseik

De moeraseik dankt zijn naam aan het feit dat hij goed tegen ‘natte voeten’ kan. Lange periodes in een vochtige of drassige bodem schaden deze boom niet. Dat het om een ei gaat, kun je duidelijk zien aan het blad. De vorm is alleen iets schermer dan het blad van de eiken die je van nature in Nederland vindt.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

De eikenprocessierups

Deze soort is minder gevoelig voor de eikenprocessierups dan andere eiken. De rupsen houden niet heel erg van het blad van deze boom en kiezen dus liever voor andere eikenbomen. Zolang die in de buurt staan, zullen de eikenprocessierupsen de moeraseik met rust laten. Om die reden zien we deze soort ook steeds vaker opduiken in de bebouwde kom.

De groei van de boom wordt sterk bepaald door het klimaat en de groeiplaats. Het is een tamelijk snelgroeiende boom die in Nederland een hoogte van 20 tot 25 meter kan bereiken. Toch valt dat nog tegen in vergelijking met Noord-Amerika, waar de boom van origine voorkomt. Daar komen exemplaren voor van wel 40 meter! De inheemse volken van Noord-Amerika ontdekten dat de schors van deze boom een medicinale werking heeft. Ze gebruiken de schors voor een drankje dat kan helpen tegen darmpijn.

Rondje Moeraseik
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Pin oak

Wetenschappelijke naam

Quercus palustris

Herkomst

Noord-Amerika

Bloeitijd

Mei

Hoogte

25 tot 40 meter

Bijzonderheden

De schors van de moesraseik kan helpen tegen darmpijn

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Avifauna Scheurkader