ONZE NATUUR

Lantaarntje

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het lantaarntje geen lichtgevend juffertje. Deze juffer heeft een zwart achterlijf, op het één na laatste segment na, dat felblauw gekleurd is. Dit lijkt een beetje op een lantaarntje op een stokje, vandaar die naam.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Thuis in zoetwater

Het lantaarntje is de meest voorkomende juffer in Vogelpark Avifauna. Deze goed herkenbare soort voelt zich thuis in zoetwater en is dan ook vaak te vinden rondom vijvers.  

Mannetjes en vrouwtjes zien er verschillend uit. Het mannetje heeft een groen en blauw gekleurd borststuk. Bij het vrouwtje varieert de kleur van dit borststuk, van bruin en oranje tot paars, blauw of groen. Bij sommige vrouwtjes lopen de kleuren in elkaar over als ze ouder worden. 

 De larve is klein en heeft korte puntige aanhangsels aan het achterlijf. De ontwikkeling van de larve duurt ongeveer een jaar. Het ‘uitsluipen’- het proces waarbij de larve uit de cocon kruipt – duurt van eind april tot in september. De meeste uitgelopen juffers zijn te vinden tussen eind mei en eind augustus.

Lantaarntje Close Up
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Common Bluetail of Blue-tailed Damselfly

Wetenschappelijke naam

Ischnura elegans

Leefomgeving

Bijna heel Europa, behalve de eilanden in de Middellandse Zee en het noorden van Scandinavië.

Bijzonderheden

In tegenstelling tot zijn naam geeft deze juffer géén licht.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT HET LANTAARNTJE MAAR EEN PAAR DAGEN OUD WORDT?

Lantaarntjes leven veel langer in hun larvenstatium dan als juffer. Ze doen er ongeveer een jaar over om uit de cocon te sluipen, maar vervolgens duurt het leven als juffer maar kort. Mannetjes leven meestal maar vijf dagen, en hoewel vrouwtjes het nog tot elf dagen kunnen rekken, is ook hun geen lang leven beschoren.  

Avifauna Scheurkader