ONZE NATUUR

Kolibrievlinder

De kolibrievlinder is een nachtvlinder die ook overdag actief is. Het is een echte trekvlinder die in Azië, Zuid-Europa en Noordwest Afrika voorkomt. Als de vlinders wegtrekken, vliegen ze naar het noorden van Europa tot bij de poolcirkel. In Nederland komen ze ’s zomers vrijwel overal voor, dus ook in ons eigen park!
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Oranje onder!

De kolibrievlinder bezoekt veel buisvormige bloemen, omdat hij een lange roltong heeft. De achtervleugel en de onderkant van de ondervleugel zijn oranje, en daardoor is de kolibrievlinder goed te zien als hij vliegt. De bovenkant van zijn voorvleugel en een groot deel van zijn lichaam zijn warm bruin met een grijsachtige tint.  

 De vlinder gebruikt verschillende walstrosoorten als waardplant. Hierop legt de vlinder haar eitjes. De rupsen die hieruit kruipen, eten deze planten vervolgens op. De rupsen zelf zijn donkergroen of roodbruin, met witte spikkels. Over de rug lopen twee strepen in de lengte die richting de kop geelachtig worden. Ze zijn goed herkenbaar aan het elfde segment: daarop zit een blauwe hoorn met een gele punt.  

Kolibrievlinder Enkel
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Hummingbird Hawk-moth

Wetenschappelijke naam

Macroglossum stellatarum

Leefomgeving

Het hele jaar in noordelijk Afrika en zuidelijk Europa, in de zomer trekt een deel noordelijker van Ijsland en Groot-Brittannië tot oostelijk Azië en het noorden van Japan.

Bijzonderheden

De kolibrievlinder is een echte trekvlinder die zelfs de poolcirkel bereikt.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DEZE VLINDER STIL KAN HANGEN IN DE LUCHT DOOR HEEL SNEL TE BEWEGEN MET ZIJN VLEUGELS?

Doordat deze vlinder stil kan hangen in de lucht, heeft hij veel weg van de kolibrie. De vlinders hangen stil voor een bloem en rollen hun tong uit om de nectar op te nemen. Bij het stilhangen in de lucht bewegen de vleugels zo snel, dat ze nauwelijks nog te zien zijn. Ze maken namelijk 70 tot 80 slagen per seconde. De kolibrievlinder is altijd in beweging en komt vrij druk over. Vandaar de andere naam voor deze soort: de ‘onrustvlinder’. Niet gek gekozen, hè! 

Avifauna Scheurkader