ONZE NATUUR

Grove den

De grove den is een echte inheemse soort, die van origine ook in Nederland voorkomt. Toch groeien er in Nederland bijna geen grove dennen meer op hun oorspronkelijk plek, omdat zij daar vanwege de veenafgravingen verdwenen zijn. De meeste zijn dus elders aangeplant. Deze soort kan wel 700 jaar oud worden, maar wordt doorgaans eerder gekapt.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Goed bestand tegen droogte

De grove den is een snelgroeiende boom die geliefd is voor de houtproductie. Een ander product dat de boom levert is hars, waar terpentijn van wordt gemaakt. Gelet op deze toepassingen, wordt de grove den meestal gekapt wanneer ze 80 tot 120 jaar oud zijn. Dat lijkt misschien oud, maar het zijn dan nog relatief jonge bomen.

De grove den kan overleven op locaties waar water schaars is, of die lange periodes van droogte kennen. Uit de naalden verliest de boom minder water dan bij blad het geval zou zijn. Daarnaast beschik de boom over een zogeheten ‘penwortel’; een lange wortel die diep de grond in gaat en zo water van grote diepte aan de bodem kan onttrekken.

Een den is herkenbaar aan de ronde naalden, die in setjes van twee groeien. Een spar heeft bijvoorbeeld enkele naalden, die plat of hoekig zijn. Een handig ezelsbruggetje om dennen en sparren uit elkaar te houden:
Den = duo (dubbele naald)

Spar = single (enkele naald)

Grove Den
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Scotch pine

Wetenschappelijke naam

Pinus sylvestris

Herkomst

Europa en het noorden van Azië

Bloeitijd

Mei tot juni

Hoogte

25 tot 35 meter

Bijzonderheden

Van de hars wordt terpentijn gemaakt.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

GROEN, GROENER, GROENST!

Sinds de opening in 1950 is Vogelpark Avifauna uitgegroeid tot een oase van groene natuur in een steeds dichter bevolkte Randstad. Het vele groen draagt niet alleen bij aan de beleving van bezoekers, maar maakt ons dierenpark ook tot een essentieel onderdeel van het recreatieve landschap van Zuid-Holland. We geven dan ook veel prioriteit aan het behoud en de versterking van de groenstructuur. Wist je bijvoorbeeld dat we werken met zeer gedetailleerde beplantingsplannen? Daarin benutten we iedere vierkante meter van het park om de verschillende gebieden een gevarieerd en natuurlijk aangezicht te geven. 

Avifauna Scheurkader