ONZE NATUUR

Gehakkelde aurelia

De gehakkelde aurelia is een vlinder die veel voorkomt in Europa, Noord-Afrika en Azië. Van maart tot en met oktober is deze vlinder in heel Nederland te zien. Vroeger werd de vlinder ook wel de ‘(witte) c-vlinder’ genoemd vanwege de witte C op de onderkant van zijn achtervleugel.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Een ster in camouflage

De vlinder leeft graag op vochtige en zonnige plekken. Hier zijn namelijk veel nectarplanten te vinden voor voedsel. Zowel de rups als de vlinder is goed in camoufleren. De rupsen lijken op vogelpoepjes. Een volwassen vlinder lijkt, met zijn vleugels dicht, op een gevallen blad. Bij de bovenkant van de vleugels is niet alleen zijn oranje kleur met zwarte vlekken opvallend, maar ook de donkerbruine, gekartelde vleugelranden.  

 De eitjes worden gelegd op de bladrand van de waardplant. Deze waardplanten zijn voornamelijk de grote brandnetel, hop, boswilg en hazelaar. Als de rups dan uit het eitje kruipt, kan hij meteen van de plant eten. Dat is ook de reden waarom ons team van de groenvoorziening deze planten – die door velen als onkruid worden gezien – op sommige plekken laat staan. 

Gehakkelde Aurelia Op Bloem
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Comma butterfly

Wetenschappelijke naam

Polygonia c-album

Leefomgeving

Heel Europa, Noord-Afrika, Noord- en Centraal-Azië tot de noordelijke delen van China, Japan en Korea.

Bijzonderheden

Zowel de rups als de vlinder is goed in camoufleren.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT HET TERROTORIUM VAN DE GEHAKKELDE AURELIA MAAR 12 M2 METER IS?

Deze vlinder heeft niet veel leefruimte nodig. Ze eten nectarplanten en leven op plaatsen waar deze voorkomen. Het mannetje maakt van deze plek zijn territorium en verdedigd deze ook door indringers te verjagen. Het territorium is klein, vaak maar 12 m2.     

Avifauna Scheurkader