ONZE DIEREN

Soldatenara

De soldatenara dankt zijn naam aan de kleur van zijn veren, die overeenkomt met het groen van militaire uniformen. Deze grote papegaaien komen voor in een smalle strook van droge en tropische bossen, die zich uitstrekt van Mexico, naar Midden- en Zuid-Amerika. Ze zitten hier in het bladerdak van hoge bomen en broeden in boomholtes.
Papegaai
Vallende Veren

Handige tenen

Een opvallend kenmerk bij papegaaien is zij twee tenen hebben die naar voren wijzen en twee naar achteren. Ze kunnen er goed mee over takken lopen, het geeft goede grip, maar bovenal kunnen ze er goed voedsel mee vasthouden dat ze vervolgens met de snavel bewerken. Met die sterke snavel kan de soldatenara zelfs de sterkste noten openen. 

Om zaden, noten en (onrijpe) vruchten te verteren eten de vogels ook klei, die ze bij kleiwanden langs rivieren wegknagen. Hiermee neutraliseren ze gifstoffen uit voedsel en ze nemen er essentiële mineralen mee op. Soldatenara’s kunnen een paar voor het leven vormen, in relaties die soms wel 50 tot 60 jaar duren. Helaas komen deze vogels in de natuur steeds minder voor. Dit is te wijten aan de achteruitgang van hun leefgebied en aan de handel in deze vogels. In ons dierenpark kom je niet alleen deze ara tegen, maar ook de groenvleugelara en blauwgele ara, bijvoorbeeld tijdens de vogeldemonstratie!  

Soldatenara 6

De soldatenara

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de soldatenara

Engelse naam

Military macaw

Wettenschappelijke naam

Ara militaris

Leefomgeving

Tropische en droge bossen in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika

Voeding

Zaden en vruchten

Gewicht

850 tot 1100 gram

Nestgrootte

2 - 4 eieren

Broedtijd

25 tot 28 dagen

IUCN-status

Kwetsbaar

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE SOLDATENARA'S OP EEN HELE BIJZONDERE MANIER KUNNEN COMMUNICEREN?

Als je deze ara’s beluistert, dan lijkt de communicatie vooral te bestaan uit harde geluiden. Toch kunnen ze ook op een heel subtiele manier met elkaar communiceren. De huid op de wang kan namelijk van kleur veranderen, door bloedvaten onder de huid. De wangen zijn wit, maar kunnen roze of rood kleuren. Een eigenschap die ook duidelijk zichtbaar is bij een andere vogelsoort in het vogelpark: de kroonkraanvogel. 

Avifauna Scheurkader