Stem op ons!
ONZE DIEREN

Rüppells gier

Rüppells gieren leven in de droge gebieden van Afrika. Hier zijn de dieren terug te vinden op de savannes, steppes en in de woestijnen. De eventueel aanwezige bergwanden en boomtoppen in deze gebieden worden gebruikt als broed- en rustplaats. Door illegale jacht en vergiftiging worden de dieren in het wild ernstig bedreigd.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Scherpe kijkers

De Rüppells gier is een grote vogel met een spanwijdte van maximaal 2,6 meter. De vogels voeden zich met kadavers. Rüppells gieren kunnen enorm goed zien, waardoor zij vanaf grote hoogte kunnen waarnemen of er op de grond iets van hun gading ligt. Dat is onwijs belangrijk, want in de droge gebieden van Afrika is voedsel erg schaars. De vogels gebruiken hun dikke krachtige snavel om stukken vlees los te trekken van het kadaver. Ook hun opvallende kale hoofd heeft een functie; zo blijft er geen bloed aan plakken, als zij met hun hoofd in een karkas gaan.   

In de grote gierenvolière van Avifauna leeft de Rüppells gier samen met een iets kleinere gierensoort uit Afrika: de witkopgier. In 2023 werken we aan een nieuw onderkomen voor deze vogels. Voor de witkopgier coördineert Avifauna het EEP-managementprogramma, maar ook de Rüppels gier is een bedreigde diersoort. Als we niks doen, kan deze soort binnen 15 jaar zelfs uitgestorven zijn!  

 

Rüppelsgier

De rüppellsgier

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de Rüppells gier

Engelse naam

Rüppell's vulture

Wettenschappelijke naam

Gyps rueppelli

Leefomgeving

Savannes en drogere gebieden van Afrika

Voeding

Vlees van kadavers

Gewicht

6,8 - 9 kilogram

Nestgrootte

1 ei

Broedtijd

55 dagen

IUCN-status

Ernstig bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE RÜPPELLS GIER NET ZO HOOG KAN VLIEGEN ALS EEN VLIEGTUIG?

Rüppells gieren zweven hoog boven het land wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Hierbij gebruiken ze de thermiek om hoogte te krijgen. De dieren kunnen daarbij hoogtes van wel 11 kilometer bereiken. Dat is even hoog als een vliegtuig! Om op deze hoogte voldoende zuurstof in de longen te krijgen, hebben de Rüppells gieren een speciaal eiwit in hun bloed dat extra veel zuurstof kan binden. 

Avifauna Scheurkader