ONZE DIEREN

Rode vari

Rode vari’s leven in de boomtoppen van de regenwouden langs de kust van Noordoost-Madagaskar. In de ochtend liggen ze graag in de zon om zo energie op te doen voor de dag. Vanwege de warmte doen ze ’s middags nog rustig aan, om pas in de schemering weer actief te worden. Toch zijn ze ook goed voorbereid op een tropische bui, want hun roodbruine vacht is bijna helemaal waterdicht.
Papegaai
Vallende Veren

Kammen met tanden

In de natuur leven rode vari’s in groepen van 5 tot 18 dieren. In Avifauna wonen zij in het Madagaskar gebied, samen met de ringstaartmaki’s, roodbuikmaki’s, zwarte kroonkraanvogels en verschillende soorten parelhoenders. Bijzonder aan het Madagaskar gebied is dat je hier tussen de dieren door loopt en zo de dieren van dichtbij kunt bekijken. 
 

De tanden in de onderkaak van een rode vari hebben de vorm van een kam. Hiermee kunnen ze elkaars vacht onderhouden. Rode vari’s hebben speciale geurklieren op hun borst waarmee ze geursporen op takken en bladeren achterlaten. Zo weten hun soortgenoten waar ze zijn geweest en wat hun territorium is.    

Rode Vari

De rode vari

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de rode vari

Engelse naam

Red ruffed lemur

Wettenschappelijke naam

Varecia rubra

Leefomgeving

Madagaskar

Voeding

Vruchten, bladeren en bloemen

Gewicht

3,5 tot 4,5 kilogram

Aantal jongen

2 tot 6 jongen per worp

Draagtijd

90 tot 103 dagen

IUCN-status

Ernstig bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT IN AVIFAUNA ALLEEN MANNELIJKE RODE VARI'S WONEN?

In tegenstelling tot de ringstaartmaki gaat het aantal rode vari’s in het wild nog steeds achteruit. De soort staat erg onder druk. Daarom neemt Avifauna deel aan het EAZA Ex situ Program (EEP) voor deze bedreigde diersoort. Binnen dit managementprogramma vindt een actieve uitwisseling met andere Europese dierentuinen plaats om genetisch gezonde populaties te behouden. In ons vogelpark bestaat de groep louter uit mannelijke rode vari’s. Avifauna stelt deze dieren ter beschikking voor het EEP, en neemt ook mannetjes op waar elders geen plek voor is.  

Avifauna Scheurkader