ONZE DIEREN

Noordereiland kiwi

Avifauna en de Noordereiland kiwi hebben een bijzondere band. In 2018 waren wij namelijk de eerste dierentuin in Nederland waar een kiwi werd geboren! We hopen dat we in de komende jaren nog meer jongen van deze bijzondere soort mogen verwelkomen, en daarom zitten de Noordereiland kiwi’s tijdelijk achter de schermen.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Mededeling

Echte nachtdieren

De Noordereiland kiwi komt van nature voor in de bosrijke gebieden op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Zij zijn ’s nachts actief en slapen overdag in een zelf gegraven hol. Het zijn schuwe vogels die zich graag achter planten verstoppen. Ze hebben slecht zicht, zeker overdag, maar hun reuk en gehoor zijn des te beter. Met hun lange snavel (soms wel 15 cm lang!) prikken zij in de grond om te voelen en te ruiken waar voedsel zit. Da’s best lastig, want op het puntje van de snavel zitten de neusgaten. Kiwi’s hoor je daarom met regelmaat niezen om even de aarde uit hun hun neus te verwijderen.   

De Noordereiland kiwi heeft nagenoeg geen vleugels, en die zien er ook nog eens uit als haren. Vliegen kunnen ze niet, maar lopen des te harder, zeker wanneer er gevaar dreigt. Met hun stevige poten kunnen ze ook goed graven, springen én zwemmen. Handig hoor, zo’n goed gereedschap!  

Kiwi3

De noordereiland kiwi

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de noordereiland kiwi

Engelse naam

North Island kiwi

Wettenschappelijke naam

Apteryx mantelli

Leefomgeving

Nieuw-Zeeland

Voeding

Insecten, spinnen, wormen en andere ongewervelden

Gewicht

man 1,5 - 3 kg, vrouw 2 - 4 kg

Nestgrootte

1 - 3 eieren

Broedtijd

75 - 84 dagen

IUCN-status

Kwetsbaar

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE KIWI VERHOUDINGSGEWIJS HET GROOTSTE EI LEGT?

Noordereiland kiwis kunnen maar zo’n 65 centimeter groot worden. In verhouding tot die lichaamsomvang leggen ze echter wel de grootste eieren van alle vogelsoorten. De eieren van een Noordereiland kiwi wegen maar liefst 15 tot 20 procent van het totale lichaamsgewicht van het vrouwtje. De eieren nemen zelfs zoveel plek in, dat het vrouwtje tijdelijk niet kan eten, tot het moment dat het ei gelegd is. Die ‘vastenperiode’ kan wel een week duren! 

Avifauna Scheurkader