ONZE DIEREN

Dubbele neushoornvogel

Deze bijzondere vogel dankt zijn naam aan de opvallende hoornachtige vergroeiing op zijn grote gele snavel. Met deze snavel kan hij hard roepen en hij gebruikt ‘m om zijn temperatuur te regelen. Met een spanwijdte van 150 cm is de dubbele neushoornvogel de grootste neushoornvogel die er is. In ons park wonen ook nog acht andere soorten!
Papegaai
Vallende Veren

Wat een mooi paar!

De dubbele neushoornvogel komt voor in verschillende Aziatische landen en op diverse Indonesische eilanden. Ze wonen daar in tropische bossen, het liefst in hoge oude bomen van 600 meter tot zelfs 2000 meter hoog!  

Daar broeden ze in boomholtes, en gedurende de broedperiode is het vrouwtje voor haar voedsel volledig afhankelijk van het mannetje. Ze is dan ook heel selectief in haar partnerkeuze, want neushoornvogels zijn monogaam. Dit betekent dat ze ook buiten de broedperiode bij elkaar blijven. Wil je weten of het een mannetje of een vrouwtje is? Kijk dan maar eens goed naar hun ogen. Die van het mannetje zijn roodbruin en die van het vrouwtje zijn lichtgekleurd. Ook is het mannetje groter en heeft hij een helm met een zwart uiteinde.  

dubbele neushoornvogels

De dubbele neushoornvogel

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de Dubbele neushoornvogel

Engelse naam

Great hornbill

Wetenschappelijke naam

Buceros bikornis

Leefomgeving

Oude tropische bossen in Zuidoost-Azië

Voeding

Vruchten, insecten, geleedpotigen, reptielen, vogeltjes en kleine zoogdieren

Gewicht

2,1 tot 3,5 kilogram

Nestgrootte

1 of 2 eieren

Broedtijd

38 - 40 dagen

IUCN-status

Kwetsbaar

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT HET VROUWTJE NEUSHOORNVOGEL ZICH WEL 100 DAGEN INMETSELT TIJDENS DE BROEDPERIODE?

Neushoornvogels gebruiken oude bomen met holtes om in te broeden. Daarvoor hebben zij een bijzondere manier gevonden. Het vrouwtje wordt in het nest ingemetseld. Voor het dichtmetselen gebruikt het paartje bijvoorbeeld uitwerpselen en modder, tot er een klein spleetje overblijft. Door dit spleetje geeft het mannetje het vrouwtje stukjes fruit en ander voedsel. Gedurende de broedperiode brengt het mannetje ongeveer 24.000 stuks voedsel naar het vrouwtje en de jongen. Ook daarna blijft hij dit regelmatig doen, om haar daarmee te verleiden en vertrouwen te geven.  

Avifauna Scheurkader