ONZE DIEREN

Aasgier

Bij gieren wordt een onderscheid gemaakt tussen gieren van de ‘Nieuwe Wereld’ (Amerika) en de ‘Oude Wereld’ (Europa, Afrika en Azië). De aasgier is een gier van de ‘Oude Wereld’, die op alle drie de continenten wordt aangetroffen. In Europa zien we deze soort met name rondom de Middellandse Zee, maar soms verdwaalt hij ook wel eens naar onze regionen.
Papegaai
Vallende Veren

Overspringen naar de buren

Aasgieren geven de voorkeur aan berggebieden of droge (heuvelachtige) grasvlaktes. In de berggebieden verkiezen ze de steile kliffen om op te broeden. Soms komen meerdere aasgieren hier samen om te broeden. Dan springen de jonge aasgieren wel eens over naar andere nesten, om daar mee te eten. De aasgier is flexibel monogaam. Dit betekent in hun geval dat ze na enkele broedseizoenen van partner kunnen wisselen, óf er een partner bij kunnen nemen. Ook deze extra partner helpt dan mee met het grootbrengen van de jongen.

Deze gieren hebben een spanwijdte van ‘slechts’ anderhalve meter. Het is dus een kleintje, onder de gieren. Het meest opvallende is de gele huid rond de snavel en de kuif van langere veren op de kop. Jonge aasgieren zijn nog niet wit en hebben een overwegend bruin verenkleed. Wil je de aasgier in actie zien? Kom dan naar de vogeldemonstratie, waar deze vogel laat zien hoe hij een struisvogelei kan openbreken!

Aasgier

De aasgier

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de aasgier

Engelse naam

Egyptian vulture

Wetenschappelijke naam

Neophron percnopterus

Leefomgeving

Berggebieden en droge vlaktes in Europa, Afrika en Azië

Voeding

Aas, eieren, kleine dieren en insecten 

Gewicht

1,5 tot 2,5 kilogram

Nestgrootte

2 eieren

Broedtijd

Ongeveer 42 dagen

IUCN-status

Bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE AASGIER HANDIG GEBRUIKMAAKT VAN GEREEDSCHAP OM AAN ETEN TE KOMEN?

Aasgieren eten meer dan enkel ‘aas’, ofwel vlees van dode dieren. Met hun tengere bouw is het voor hen lastig om de concurrentiestrijd om voedsel te winnen. Ook is hun snavel niet sterk genoeg om zelf een karkas te openen. Om die reden hebben ze ook wat anders op het menu staan, waaronder insecten, kleine zoogdieren en eieren. Voor het openen van die eieren heeft de aasgier een trucje bedacht. Ze gebruiken een steen om het ei open te slaan. Handig, zo’n gereedschap uit de natuur!

Avifauna Scheurkader