Iedere dag organiseren we leuke (en leerzame!) activiteiten. Check hier wat er op het programma staat.
Wil je weten wat er allemaal te zien is en hoe je daar kunt komen? Bekijk alvast de plattegrond, dan hoe je niks te missen.
In ons park kom je de meest bijzondere vogels en zoogdieren tegen. Wandel door hun natuurlijke leefomgeving, kijk en leer tijdens de voederpraatjes of ga langs bij de unieke vogeldemonstratie. Er is van alles te beleven!
In Avifauna wonen meer dan 230 diersoorten. Allerlei prachtige vogels leven er samen met kleine zoogdieren uit hun leefgebied.
Wist je dat wij ook veel aandacht hebben voor de natuur in ons park, en dat we bewust investeren in biodiversiteit?
Vogelpark Avifauna ligt erg centraal in de Randstad en is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het OV.
Hier kun je de openingstijden en tarieven bekijken voor een dagje uit in Avifauna, maar wist je dat een abonnement heel veel voordelen heeft?
Ons mooie park is ook toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Bekijk hier welke faciliteiten er zoal zijn.
Een dagje uit in ons dierenpark is niet compleet zonder iets lekkers te eten en te drinken. We bieden voor ieder wat wils!
We investeren op diverse manieren in de bescherming van flora en fauna, zowel in ons park als tot ver over onze landsgrenzen. Die maatschappelijke betekenis is verankerd in alles wat we doen.
Vogelpark Avifauna investeert voortdurend kennis en middelen in natuurbeschermingsprojecten. Jaarlijks ondersteunen we in uiteenlopende projecten, zowel in onze eigen omgeving als in kwetsbare natuurgebieden elders in de wereld.
Om het welzijn van onze dieren te waarborgen en aantrekkelijk te blijven voor bezoekers, moeten we ons dierenpark voortdurend vernieuwen. We vertalen de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar onze aanpak en verzorging van de dieren.
Als werkgever vervult Avifauna een belangrijke rol in de regio. Honderden jongeren vonden bij ons hun eerste (vakantie)baantje. Gespecialiseerde vakkrachten weten ons vanuit het hele land te vinden, net als vele vrijwilligers en stagiaires trouwens.
Op het landgoed van de heer Van den Brink begon als hobby Vogelpark Avifauna. Op 17 mei 1950 opende het allereerste vogelpark ter wereld officieel zijn deuren.
Een dagje Avifauna staat garant voor veel speelplezier met een leerzaam tintje. Eventueel te combineren met Archeon!
Voor kinderopvangorganisaties hebben wij speciale BSO-arrangementen. Leuk, zo’n anders-dan-anders activiteit!
Avifauna is voor de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag & Braassem en Nieuwkoop actief als NME-partner.
Weet jij al waarover jij jouw spreekbeurt gaat houden? We helpen je graag met onze gave spreekbeurtkisten!
Om in de lucht te komen en te blijven, heeft zo’n grote vogel natuurlijk ook grote vleugels nodig. De kroeskoppelikaan heeft een spanwijdte van maar liefst 3,5 meter! Dat is bijna een record, want alleen de reuzenalbatros is hem daarin de baas, met vleugels die nog zo’n 20 centimeter langer zijn. De naam van de kroeskoppelikaan is trouwens niet gek gekozen, met de ‘wilde haren’ die zij hebben!
In het wild heeft de kroeskoppelikaan een groot verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt van Zuidoost-Europa tot ver in China. Deze soort komt voor in zowel zoet- als zoutwatergebieden, variërend van meren en rivieren, tot lagunes en kustgebieden. In ons dierenpark vind je de kroeskoppelikanen bij de grote vijver, achter in het vogelpark. Het is overigens niet de enige pelikanensoort in Avifauna. Tijdens de vogeldemonstraties zijn ook bruine pelikanen te zien, die indruk maken met hun bijzondere stootduiken!
Engelse naam
Dalmatian pelican
Wettenschappelijke naam
Pelecanus crispus
Leefomgeving
Zuid-oost Europa tot in China
Voeding
Zoet- en zoutwatervissen
Gewicht
7 - 15 kilogram
Nestgrootte
1 - 3 eieren (2 gemiddeld)
Broedtijd
30 - 34 dagen
IUCN-status
Gevoelig
…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.
Deze pelikaan is een zeer imposante verschijning. Met een gemiddeld gewicht van 11,5 kg (maximaal 15 kg!) wordt hij gezien als de zwaarste vliegende vogel ter wereld. Niet heel gek, want in staande houding zijn ze tussen de 160 en 180 cm hoog. Da’s net zo groot als een gemiddelde volwassene! Met zo’n omvang moet er natuurlijk ook veel gegeten worden. De kroeskoppelikaan eet dan ook ruim 1 kilogram vis per dag!
Blijf op de hoogte van het wel en wee van onze dieren, en van onze projecten!
In dit magazine visualiseren wij de cijfers en weetjes van ons park. Je maakt kennis met onze medewerkers en krijgt meer zicht in onze maatschappelijke betekenis. Nieuwgierig?