ONZE NATUUR

Wilde Kamperfoelie

De wilde kamperfoelie is een prachtige plant met een heerlijke geur. Hierdoor is zij enorm in trek bij nachtvlinders. In het donker kan het dan ook een drukte van belang zijn rondom een kamperfoelie. De plant lijkt hier zelfs op in te spelen voor de bestuiving, aangezien de bloemen ’s avonds pas open gaan.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Bijgeloof en bijzondere krachten

Niet alleen nachtvlinders hebben de geur opgemerkt. Mensen gebruiken de bloemen van de kamperfoelie bijvoorbeeld in de parfumindustrie. Die sterke geur werd vroeger gezien als een goed teken. In de Victoriaanse tijd werd de kamperfoelie dan ook uit bijgeloof aangeplant in tuinen, om heksen weg te houden.  Ook zou je fijne dromen krijgen als je de bloemen onder je kussen zou leggen. Nog iets eerder in onze geschiedenis, ten tijde van het Romeinse rijk, werden er medicinale werkingen aan de plant toegeschreven. Zo zou de plant borstkwalen en urineweginfecties helpen genezen. Later werd de plant ook gebruikt bij lever- en nierkwalen.

Opvallend aan de kamperfoelie is ook dat deze bladverliezende plant wel in de winterperiode nieuwe knoppen laat uitlopen. Zo is het nieuwe blad dus al in de winter te zien. Logischerwijs is deze plant dan ook goed bestand tegen de vorst.

 

Rondje Wilde Kamperfoelie
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Common honeysuckle

Wetenschappelijke naam

Lonicera periclymenum

Herkomst

West-Europa

Bloeitijd

Mei - september

Hoogte

3 meter

Bijzonderheden

Vroeger plantte men de kamperfoelie om heksen te verjagen.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

NATUURBELEVING

Avifauna heeft van oudsher altijd veel geïnvesteerd in de beplanting van het park, maar het karakter daarvan is wel veranderd. Waar het groen voorheen vooral de functie van een siertuin had, geven we nu meer ruimte aan de natuur. Een bezoek aan het park wordt zo een echte natuurbeleving. Die aanpak is relatief nieuw voor Avifauna, maar past volledig in onze missie om de natuur te beschermen en de biodiversiteit te bevorderen. We zijn vastbesloten om niet machteloos aan de zijlijn toe te kijken hoe de natuur verarmt of zelfs verdwijnt. Help je ons daarbij?  

Avifauna Scheurkader