ONZE NATUUR

Bruinrode heidelibel

De bruinrode heidelibel komt in een groot deel van Europa voor en is dan ook in Nederland een zeer algemene soort. Als deze libelsoort volledig uitgekleurd is, krijgt hij een rood achterlijf. Daar dankt de soort deels zijn naam aan.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Herkenbare kleuren

De bruinrode heidelibel heeft zwarte poten met gele strepen. Het mannetje heeft een lang en slank lijfje zonder een knots aan het uiteinde. Op het achterlijf zitten een paar zwarte vlekjes. Vrouwtjes hebben een geel achterlijf dat later verkleurt naar rood of roodbruin. Het achterlijf heeft aan de zijkant zwarte streepjes.  

 Voordat de volwassen libel overlijdt, zet zij haar ei af in het water. Daarin overwintert de larve, die vervolgens in het voorjaar uit het ei kruipt. De larven hebben grote ogen en een korte, brede kop. Ze leven op de bodem van ondiep water tussen de waterplanten. Als de larve vervelt, hebben de huisjes die ze achterlaten verschillende kleuren.   

 

Bruinrode Heidelibel
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Common Darter

Wetenschappelijke naam

Sympetrum striolatum

Leefomgeving

Grootste deel van Europa, oostelijk tot in Japan, zuidelijk tot in Noord-Afrika.

Bijzonderheden

De larve van de bruinrode heidelibel overwintert als ei in het water .

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT JE DE BRUINERODE HEIDELIBEL KUNT HERKENNEN AAN ZIJN SNOR?

Deze soort heeft een look-a-like: de steenrode heidelibel. Ze zijn op minimale verschillen van elkaar te onderscheiden. Een zeer scherpe close-up van de kop kan daarbij helpen. Hebben ze een zwarte snor, dan is het de bruinrode heidelibel, maar is er een zwart ringbaardje zichtbaar, dan is het een steenrode heidelibel. 

Avifauna Scheurkader