Stem op ons!
ONZE NATUUR

Snoek

De snoek is een echte roofvis die in vele Nederlandse wateren te vinden is. Hier leeft hij vooral van kleinere vissensoorten. Ook in de sloten en vijvers van Avifauna kom je de snoek veelvuldig tegen. Soms kun je ze zien, als ze liggen te zonnen onder het wateroppervlak.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Een echte kannibaal

De snoek komt voor in grote delen van Europa, Azie en Noord-Amerika. Hij leeft in zoet- en brakwater en is te vinden in bijna alle binnenwateren. In het voorjaar paart de snoek. De eitjes (een kleine snoek produceert er al snel 15.000) worden dan afgezet in ondiep water, waarna het vrouwtje het gebied verlaat. Het mannetje blijft nog even achter, maar beschermt de eitjes niet. Sterker nog, snoeken zijn ook kannibalistisch. Ze zullen kleinere soortgenoten (en dus mogelijk ook hun eigen jongen) gewoon opeten als de kans zich voordoet.   

De snoek is een roofvis. Hij jaagt op andere vissen, amfibieën, kreeftachtigen, knaagdieren en zelfs jonge vogels. Dat is belangrijk, want zo houden zij de populaties van plantenetende vissen in evenwicht. Als deze vissen veel voorkomen nemen de schuilplekken voor jonge snoeken af.  

Snoek
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Pike

Wetenschappelijke naam

Esox lucius

Leefomgeving

Zoetwater. Grote delen van Europa, Azie en Noord-Amerika

Bijzonderheden

Vrouwtjes worden veel groter (140 cm) dan hun mannelijke soortgenoten (85 cm)

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE SNOEK ZIJN PROOI OPEET ALS EEN SLANG?

De snoek is de grootste roofvis die voorkomt in Avifauna. Als een snoek een prooi opeet,  werkt hij eerst de kop naar binnen. Net als een slang! Snoeken jagen voornamelijk op zicht. Oudere dieren kunnen nog wel jagen in troebel water met weinig planten, maar jonge dieren kunnen zich hier niet verschuilen, wachtend op hun prooi. 

Avifauna Scheurkader