Stem op ons!
ONZE NATUUR

Treurwilg

De treurwilg is een charismatische boom die binnen Europa een rijke geschiedenis heeft. Kenmerkend is zijn standplaats langs het water, waar de hangende takken meebewegen op de wind. Wilgen zijn voor de bosbouw weinig interessant, omdat het hout te zacht is. Wel heeft de boom een medicinale en symbolische functie.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Medicinale en symbolische waarde

De treurwilg dankt zijn naam niet alleen aan zijn afhangende takken, maar ook aan de manier waarop regendruppels van de bladeren rollen. Zij zouden tranen symboliseren die van iemands wang afrollen. De treurwilg wordt dan ook in verband gebracht met verdriet. Tijdens een periode van rouw was het gebruikelijk om een wilgentakje bij je te dragen. Dat zou helpen om beter door alle stadia van rouw te gaan.

En wist jij dat de schors van de treurwilg verwerkt kan worden tot een natuurlijke aspirine? Deze waardevolle eigenschap werd in 1853 ontdekt. De aspirine van nu is synthetisch, maar de werkzame stof zoals die in de wilg gevonden is, is er nog altijd in verwerkt.

De wilg is ook één van de 21 bomen die opgenomen zijn in de Keltische bomenkalender. De Kelten gebruikten deze kalender vanaf ongeveer 1000 voor Christus en koppelden de bloeitijd van bepaalde bomen aan de karaktereigenschappen van mensen, op basis van hun geboortedag. Zogeheten ‘wilgenmensen’ zouden empathisch, mooi en melancholiek zijn.

Rondje Treurwilg
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Weeping Willow

Wetenschappelijke naam

Salix pendula

Herkomst

Azië

Bloeitijd

Mei-juni

Hoogte

10 tot 15 meter

Bijzonderheden

In de schors van de treurwilg zit de werkzame stof van aspirine.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Avifauna Scheurkader