Stem op ons!
ONZE NATUUR

Stekelboom

Deze boom doet zijn naam eer aan, met zijn stam en takken vol stekels. Zelfs de vruchten die de boom produceert, meestal in augustus, zijn stekelig. Omstreeks juli produceert deze boom bloemen, die wit van kleur zijn. De bladeren zijn ‘handvormig’ met vijf tot zeven ‘vingers’. Het zijn grote bladeren, die een doorsnede van wel 30 centimeter kunnen hebben.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Gevoelig voor zijn omgeving

De stekelboom heeft vrij oppervlakkige wortels en kan daardoor niet goed tegen droogte. In de winter laat de boom zijn blad vallen, maar uit zelfbescherming gebeurt dit ook in lange periodes van droogte of hitte. Het blad kleurt dan eerst geel of rood, alvorens het afvalt.

De soort is dus onder invloed van omgevingsfactoren, wat ook terug te zien is in de groei. Doorgaans wordt de stekelboom in Nederland 8 tot 9 meter, met uitschieters van 15 meter hoog. In de landen van herkomst kan de stekelboom hoogtes bereiken van wel 30 meter. De boom stopt nagenoeg met groeien zodra deze een leeftijd van ongeveer 40 jaar heeft bereikt.

Rondje Stekelboom Kalopanax Septemlobus
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Castor aralia

Wetenschappelijke naam

Kalopanax septemlobus

Herkomst

Azië

Bloeitijd

Juli - augustus

Hoogte

8-9 meter (15 meter max.)

Bijzonderheden

Bij extreme hitte of droogte laat de boom zijn bladeren vallen.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

NATUURBELEVING

Avifauna heeft van oudsher altijd veel geïnvesteerd in de beplanting van het park, maar het karakter daarvan is wel veranderd. Waar het groen voorheen vooral de functie van een siertuin had, geven we nu meer ruimte aan de natuur. Een bezoek aan het park wordt zo een echte natuurbeleving. Die aanpak is relatief nieuw voor Avifauna, maar past volledig in onze missie om de natuur te beschermen en de biodiversiteit te bevorderen. We zijn vastbesloten om niet machteloos aan de zijlijn toe te kijken hoe de natuur verarmt of zelfs verdwijnt. Help je ons daarbij?  

Avifauna Scheurkader