ONZE NATUUR

Robinia (valse acacia)

Deze snelgroeiende soort is om diverse redenen veelvuldig in Europa te vinden. De soort kan per jaar wel een meter groeien in hoogte, wat ‘m interessant maakt voor de houtindustrie. Daarnaast is deze boom ook simpelweg een fraaie verschijning. De bloemen van de robinia produceren veel nectar en zijn daarom erg geliefd bij allerlei insecten.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Exotische uitstraling

De boom wordt ook wel valse acacia genoemd, omdat ze veel weg hebben van acacia’s. Ze krijgen al vroeg in het voorjaar blad, dat door de gevederde structuur een exotische uitstraling heeft. Het blad verschijnt laat in het voorjaar en wordt aan het begin van de zomer aangevuld met witte bloemtrossen. In het najaar kleuren de bladeren geel en ontstaan er lange bruine zaaddozen. Fijne bijkomstigheid is dat de boom, met zijn brede kroon van wel 12 tot 18 meter, veel schaduw geeft.    

 

Het hout is heel sterk en daarom ook geschikt voor speeltoestellen. Zo zijn ook de meeste houten speeltoestellen in Avifauna vervaardigd uit robinia-hout. Het sterke hout is goed bestand tegen harde wind en takken breken nauwelijks. Wel kunnen de bomen omwaaien bij extreem harde wind, omdat de wortels vrij oppervlakkig groeien. De robinia staat daarom het beste tussen andere bomen. 

Rondje Valse Acacia
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Black locust

Wettenschappelijke naam

Robinia pseudoacacia

Herkomst

Noord-Amerika

Bloeitijd

Mei-juli

Hoogte

20-25 meter

Bijzonderheden

De meeste speeltoestellen in Avifauna zijn ook van robinia-hout

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

GROEN, GROENER, GROENST!

Sinds de opening in 1950 is Vogelpark Avifauna uitgegroeid tot een oase van groene natuur in een steeds dichter bevolkte Randstad. Het vele groen draagt niet alleen bij aan de beleving van bezoekers, maar maakt ons dierenpark ook tot een essentieel onderdeel van het recreatieve landschap van Zuid-Holland. We geven dan ook veel prioriteit aan het behoud en de versterking van de groenstructuur. Wist je bijvoorbeeld dat we werken met zeer gedetailleerde beplantingsplannen? Daarin benutten we iedere vierkante meter van het park om de verschillende gebieden een gevarieerd en natuurlijk aangezicht te geven. 

 

Avifauna Scheurkader