Stem op ons!
ONZE NATUUR

Moerascipres

De moerascipressen zijn absolute woudreuzen te noemen. Deze bomen kunnen in Europa een hoogte bereiken van 35 meter, maar in Noord-Amerika zelfs nog wel 10 meter hoger. Ze kunnen dan een stamomtrek van drie tot vijf meter hebben. Niet alleen worden ze heel groot, maar ze kunnen ook een bizar hoge leeftijd bereiken van wel 1000 jaar.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Bijzondere luchtwortels

Dan is er ook nog iets bijzonders met de moerascipressen in Avifauna. Het is bij oude bomen in de natuur bekend dat ze luchtwortels kunnen ontwikkelen, ook wel ‘knieën’ genoemd. De precieze functie van deze luchtwortels is niet bekend, maar er wordt gedacht dat ze dienen om de boom van zuurstof te voorzien. Buiten het natuurlijk verspreidingsgebied zijn deze luchtwortels niet of nauwelijks bekend, maar let op: de moerascipressen in Avifauna hebben ze allemaal!

De Engelse naam (Bald cypress ofwel: kale cipres) geeft een andere bijzondere eigenschap weer. Het is namelijk een bladverliezende naaldboom. Er zijn wereldwijd slechts een paar soorten naaldbomen die in de winter hun bladeren (naalden) verliezen. De lariksen zijn daar een ander voorbeeld van.

Moerascipres Vrucht
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Bald cypress

Wetenschappelijke naam

Taxodium distichum

Herkomst

Noord-Amerika

Bloeitijd

Juni-juli

Hoogte

35 tot 45 meter

Bijzonderheden

Deze soort verliest in de winter zijn naalden.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

NATUURBELEVING

Avifauna heeft van oudsher altijd veel geïnvesteerd in de beplanting van het park, maar het karakter daarvan is wel veranderd. Waar het groen voorheen vooral de functie van een siertuin had, geven we nu meer ruimte aan de natuur. Een bezoek aan het park wordt zo een echte natuurbeleving. Die aanpak is relatief nieuw voor Avifauna, maar past volledig in onze missie om de natuur te beschermen en de biodiversiteit te bevorderen. We zijn vastbesloten om niet machteloos aan de zijlijn toe te kijken hoe de natuur verarmt of zelfs verdwijnt. Help je ons daarbij?  

Avifauna Scheurkader