ONZE NATUUR

Mispel

De mispel is een bijzondere, en ook zeldzame boom in Nederland. Het is een soort ‘vergeten vrucht’. Deze fruitboom uit Oost-Europa is namelijk al sinds 700 jaar voor Christus in Nederland te vinden. Het is dan ook één van de oudste cultuurplanten in Nederland. De mispelboom zelf wordt echter niet extreem oud. Hij kan een leeftijd van ongeveer 40 tot 50 jaar bereiken.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Rijk aan vitamine C

De boom zelf heeft wat weg van een appelboom. Het is een langzame groeier die een hoogte van 4 tot 6 meter kan bereiken. Zodra de boom twee jaar oud is en de takken stevig zijn, zal de mispel voor eerst bloemen gaan produceren. Dan zullen de vruchten echter nog twee tot drie jaar op zich laten wachten.

De vruchten van de mispel zijn rijk aan vitamine C en zijn in het bijzonder goed voor de spijsvertering. Omdat de vruchten het lekkerst zijn ná enige nachtvorst, waren zij ook goed te verkrijgen in de koude maanden, ten tijde van schaarste.

Rondje Mispel
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Common medlar

Wetenschappelijke naam

Mespilus germanica

Herkomst

Oost-Europa

Bloeitijd

Mei

Hoogte

4 tot 6 meter

Bijzonderheden

Ook de vrucht van de mispel heet een mispel.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Avifauna Scheurkader