Stem op ons!
ONZE NATUUR

Bananenboom

Hoewel bananen een exotische vrucht zijn, zijn sommige bananenplanten prima bestand tegen de Nederlandse weersomstandigheden. De Japanse vezelbanaan, bijvoorbeeld. Van oorsprong komt deze soort voor op hellingen in het Himalaya gebergte, tot wel 3000 meter hoogte. Tegen vorst is deze plant dus wel bestand, al zijn de bladeren dat niet.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Bestand tegen het Hollandse weer

De bladeren bevatten veel vocht en bevriezen dus gemakkelijk. De wortels zijn wel winterhard en lopen ieder jaar opnieuw uit. In de winter sterft de bananenplant af tot aan de grond en vormt dan in het voorjaar weer nieuwe uitlopers. De eerste tekenen daarvan worden rond april-mei bovengronds zichtbaar.

De kans op banaantjes is in Nederland niet zo heel groot, met uitzondering van enkele bloemen en vruchten in een erg lange en warme zomer. Komen er dan toch banaantjes, dan zijn deze helaas oneetbaar. Zoals de Nederlandse naam al aangeeft, wordt deze bananensoort gekweekt vanwege de sterke vezels, waarvan kleding en andere textiel gemaakt kan worden.

Rondje Bananenboom
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Japanese banana

Wetenschappelijke naam

Musa basjoo

Herkomst

China

Bloeitijd

Mei-juni

Hoogte

5 meter

Bijzonderheden

Van de sterke vezels wordt textiel gemaakt.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Avifauna Scheurkader