ONZE NATUUR

Japanse sierkers

De Japanse sierkers staat wereldwijd bekend om zijn prachtige bloesem. De bloeitijd van deze bomen ligt tussen begin april en eind mei. De bomen worden dan gekenmerkt door opvallende donkerroze bloemen. Niet alleen vanwege de bloesem, maar ook vanwege de fraaie vorm oogst de Japanse sierkers veel bewondering.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Kersenbloemfeest

De bloesem van de Japanse sierkers is een feest om te zien. Niet voor niets vieren ze in Japan een kersenbloesemfeest zodra de bloei van deze bomen begint. Er worden dan uitgebreide picknicks onder de bomen gehouden, en zelfs bruiloften. Zowel de bloesem zelf als het feestelijke bloeiseizoen wordt in Japan ‘Sakura’ genoemd.

De boom blinkt echt uit tijdens de bloei, maar helaas niet in levensduur. Ook binnen het vogelpark is het één van de kortst levende boomsoorten. Ze worden meestal niet veel ouder dan 15 tot 20 jaar. De boom is winterhard, maar wel gevoelig voor vorst in het voorjaar. Ze lopen al vroeg uit en de knoppen kunnen dan door de vorst beschadigd raken. De Japanse sierkers produceert trouwens ook vruchten, maar deze zijn niet eetbaar.

Rondje Japanse Sierkers
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Japanese cherry

Wetenschappelijke naam

Prunus serrulata ‘Kwanzan’

Herkomst

Azië (oost)

Bloeitijd

April - mei

Hoogte

8 tot 12 meter

Bijzonderheden

‘Sakura’ is de Japanse naam voor de roze kersenbloesem.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

BIJNA 1.000 PLANT- EN DIERSOORTEN

Avifauna biedt als park ook plaats aan wilde Nederlandse flora & fauna. Om deze lokale natuur te monitoren is een jaar lang bijgehouden hoeveel wilde plant- en diersoorten in ons park werden aangetroffen. Hierbij zijn specialisten, medewerkers, bezoekers en omwonenden betrokken geweest. In totaal zijn er bijna 1.000 wilde plant- en diersoorten in het park waargenomen, waarvan enkele zeer zeldzaam. Deze zijn vervolgens allemaal geregistreerd op waarneming.nl. Vogelpark Avifauna blijft deze soorten volgen en in kaart brengen.  

Avifauna Scheurkader