Stem op ons!
ONZE NATUUR

Japanse notenboom

De Japanse notenboom heeft een rijke geschiedenis en een minstens zo bijzondere groei- en bloeiwijze. De boom wordt vereerd in Japan en is daar dan ook veel te vinden rondom tempels. De soort is al miljoenen jaren oud en het oudste, nog levende exemplaar in Japan heeft zelfs al zijn duizendste (!) verjaardag mogen vieren.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Een rijke historie wordt bedreigd

Omdat de boom al duizenden jaren gebruikt wordt voor diverse culturele toepassingen, is de soort achteruit gegaan. Op de IUCN Red List heeft de Japanse notenboom de status ‘bedreigd’ gekregen. Deze achteruitgang is echt door de mens veroorzaakt, en dat terwijl de soort een rijke, lange historie heeft. Van de boom zijn fossielen gevonden van wel 250 miljoen jaar geleden. De soort, zoals we die nu kennen, was er dus ook al in de tijd van de dinosauriërs! De Japanse notenboom wordt dan ook gezien als de ‘missing link’ tussen loof- en naaldbomen.

De vruchten van deze boom zijn eetbaar. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt verondersteld dat van diverse boomonderdelen een medicinale werking uitgaat, bijvoorbeeld voor problemen bij de spijsvertering of bloedcirculatie.

De Japanse notenboom kan een leeftijd behalen van enkele honderden jaren. In Europa worden deze bomen 15 tot 20 meter hoog, maar in Japan en China halen ze hoogtes van wel 40 meter. Met recht een woudreus!

 

Japanse Notenboom (2)
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Maidenhair tree

Wetenschappelijke naam

Ginkgo biloba

Herkomst

China

Bloeitijd

Mei - oktober

Hoogte

15 tot 40 meter

Bijzonderheden

Deze boom kan wel 1000 jaar oud worden!

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

GROEN, GROENER, GROENST!

Sinds de opening in 1950 is Vogelpark Avifauna uitgegroeid tot een oase van groene natuur in een steeds dichter bevolkte Randstad. Het vele groen draagt niet alleen bij aan de beleving van bezoekers, maar maakt ons dierenpark ook tot een essentieel onderdeel van het recreatieve landschap van Zuid-Holland. We geven dan ook veel prioriteit aan het behoud en de versterking van de groenstructuur. Wist je bijvoorbeeld dat we werken met zeer gedetailleerde beplantingsplannen? Daarin benutten we iedere vierkante meter van het park om de verschillende gebieden een gevarieerd en natuurlijk aangezicht te geven. 

Avifauna Scheurkader