ONZE NATUUR

Hartjesboom

Een betere naam had niet gekozen kunnen worden voor deze boom! De blaadjes zijn hartvormig en kleuren paarsachtig tijdens de bloeitijd, omstreeks april en mei. De boom staat dan in bloei met kleine, wit-roze bloemen. In de herfst verkleurt het blad van geel naar dieprood. Leuk detail: het afgevallen blad ruikt een beetje naar koekjes.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Winterhard

De soort is winterhard en kan temperaturen tot -20˚C prima doorstaan. Dat komt met name omdat de boom al vroeg zijn blad laat vallen. Dat blad komt echter ook al terug in het vroege voorjaar, waardoor de boom in die periode extra kwetsbaar is voor vorst. De jonge bladeren raken dan snel beschadigd. Door het snelle groeivermogen van de boom, herstelt dit doorgaans wel vrij snel.

Opvallend is dat deze boom in Europa beduidend minder hoog wordt dan in het oorspronkelijk verspreidingsgebied. In Nederland kan de hartjesboom een hoogte bereiken van 8 tot 20 meter, terwijl ze in China wel 40 meter hoog kunnen worden. Klimaat, grondsoort en voeding spelen daarbij een bepalende rol.

Rondje Hartjesboom
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Katsura

Wetenschappelijke naam

Cercidiphyllum japonicum

Herkomst

China en Japan

Bloeitijd

April

Hoogte

8 tot 20 meter

Bijzonderheden

Het afgevallen blad ruikt naar koekjes

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

GROEN, GROENER, GROENST!

Sinds de opening in 1950 is Vogelpark Avifauna uitgegroeid tot een oase van groene natuur in een steeds dichter bevolkte Randstad. Het vele groen draagt niet alleen bij aan de beleving van bezoekers, maar maakt ons dierenpark ook tot een essentieel onderdeel van het recreatieve landschap van Zuid-Holland. We geven dan ook veel prioriteit aan het behoud en de versterking van de groenstructuur. Wist je bijvoorbeeld dat we werken met zeer gedetailleerde beplantingsplannen? Daarin benutten we iedere vierkante meter van het park om de verschillende gebieden een gevarieerd en natuurlijk aangezicht te geven. 

 

Avifauna Scheurkader