ONZE NATUUR

Gewone plataan

De plataan, zoals die in Nederland veel is aangeplant, is een kruising tussen een Amerikaanse en Oosterse plataan. Je komt ze veel tegen in het straatbeeld van steden, pleinen en stadsparken. Niet alleen vanwege de sierwaarde, maar ook omdat ze veel schaduw geven. Ze kunnen goed tegen luchtvervuiling en de wortels hebben relatief weinig ruimte nodig.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Kijk goed naar de katjes!

Deze bomen zijn ‘eenhuizig’, wat betekent dat er geen mannelijke en vrouwelijke bomen zijn, maar dat bloemen van beide geslachten in één boom voorkomen. Benieuwd of het een mannelijke of vrouwelijke bloem is? Dat is heel makkelijk te herkennen aan de katjes. Deze zijn bij mannelijke katjes geel en bij vrouwelijke katjes rood. 

De vruchten van deze boom zijn stekelachtige ballen, bestaande uit allemaal losse zaden, van ongeveer vijf tot achter centimeter doorsnede. Aan ieder zaadje zitten haartjes die als een soort parachute fungeren, zodat de zaden zich op de wind kunnen verspreiden over grote afstanden.  

 

De gewone plataan is ook goed te herkennen aan de vlekkerige schors, die wat weg heeft van camouflagekleding. Deze kleurverschillen komen voort uit het loslaten van de schors. Dit doet de boom om vervuilende stoffen kwijt te raken.    

Rondje Gewone Plataan (2)
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Plane tree

Wettenschappelijke naam

Platanus × hispanica

Herkomst

Noord-Amerika

Bloeitijd

Mei

Hoogte

30-40 meter

Bijzonderheden

De vlekkerige schors lijkt een beetje op camouflagekleding 

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Avifauna Scheurkader