ONZE NATUUR

Gewone dwergvleermuis 

De gewone dwergvleemuis is de meest voorkomende vleermuissoort in Nederland. Ook in Vogelpark Avifauna kom je ze veel tegen, vooral in de avond. Op verschillende plaatsen zijn er nestlocaties en ook de kantoren van Avifauna zijn voorzien van vleermuiskasten. Deze zijn allemaal bezet door gewone dwergvleermuizen!
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Dicht bij elkaar

Deze vleermuis verblijft in kolonies die verborgen zitten in gebouwen, spouwmuren, achter betimmering of onder dakpannen. In Oost-Europa leven ze ook in grotten en bomen. Ze jagen meestal in een straal van 2 tot 5 km rondom hun nest. In Nederland doen ze niet echt aan een winterslaap. Door de gematigde winters zijn ze regelmatig wakker en dan gaan ze op jacht. Als het vriest zoeken ze verwarmde huizen op, waar ze dan samen hangen, dicht bij elkaar om warm te blijven.  

 Deze vleermuisjes wegen tussen de 6 en 15,5 gram en hebben een spanwijdte van 18 tot 24 cm. De vacht is bruin en kan op de rug verschillen van oranjebruin tot donkerbruin.
 

Gewone Dwergvleermuis 2
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Common pipistrelle

Wetenschappelijke naam

Pipistrellus pipistrellus

Leefomgeving

Bijna heel Europa, Noordwest-Afrika en Centraal-Azië. Bijzonderheden:

Bijzonderheden

De dwergvleermuis weegt tussen de 3,5 en 8 gram en heeft een spanwijdte van 15 centimeter.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE GEWONE DWERGVLEERMUIS DUIZENDEN INSECTEN PER NACHT VANGT?

De gewone dwergvleermuis jaagt meestal vrij dicht bij de grond, maar wordt ook hoger in de lucht gezien, tot wel 15 meter. Op zijn menu staan voornamelijk vliegende insecten, zoals muggen, nachtvlinders en kevers. Het zijn zeer effectieve jagers, die wel duizenden insecten per nacht kunnen vangen! 

Avifauna Scheurkader