ONZE NATUUR

Chinese mahonieboom

De Chinese mahonieboom is in twee vormen te vinden in het vogelpark. Bij de entree van de Cubaanse lagune tref je een cultivar aan die in het voorjaar gekenmerkt wordt door felroze bladeren. Op het Apeneiland Nuboso vind je de Chinese mahonieboom in de wilde vorm. Deze draagt alleen groen blad, met uitzondering van de winterperiode.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Traktatie voor de aapjes

Op het Apeneiland Nuboso zie je de aapjes geregeld aan de boom likken. Ze knagen dan een gaatje in de boombast, waar vervolgens het sap uit druppelt. In de natuur gebeurt dat namelijk ook, en de keizertamarins in ons dierenpark pakten die gewoonte snel weer op. Niet heel verwonderlijk, want er zit wellicht een lekker smaakje aan. Een andere naam voor deze boom is namelijk ‘Franse uiensoep-boom’. De jonge takken en bladeren smaken namelijk naar uien en zijn rijk aan vitamine B en C. Een mooie voedingsbron voor de apen dus.

Ook in de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze boom gebruikt. Er worden medicijnen van gemaakt die helpen tegen hoest, het stoppen van bloedingen en het oplossen van verteringsproblemen.

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Chinese mahogany

Wetenschappelijke naam

Toona sinensis

Herkomst

China

Bloeitijd

Juni-juli

Hoogte

4 tot 12 meter

Bijzonderheden

Een andere naam is de Franse uiensoep-boom. Mmm!

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Sinds de opening in 1950 is Vogelpark Avifauna uitgegroeid tot een oase van groene natuur in een steeds dichter bevolkte Randstad. Het vele groen draagt niet alleen bij aan de beleving van bezoekers, maar maakt ons dierenpark ook tot een essentieel onderdeel van het recreatieve landschap van Zuid-Holland. We geven dan ook veel prioriteit aan het behoud en de versterking van de groenstructuur. Wist je bijvoorbeeld dat we werken met zeer gedetailleerde beplantingsplannen? Daarin benutten we iedere vierkante meter van het park om de verschillende gebieden een gevarieerd en natuurlijk aangezicht te geven. 

Avifauna Scheurkader