ONZE NATUUR

Anna Paulownaboom

Deze boom is vernoemd naar de vrouw van de Nederlandse koning Willem II: de Russische Anna Paulowna (1795-1865). Zij hield enorm van bijzondere planten en met name de bloemen van deze boom vond ze prachtig. De boom draagt in het buitenland daarom de naam ‘prinsessenboom’.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Mededeling

Hier de tekst voor de mededeling

Snelle groei, langzame bloei

De Anna Paulownaboom wordt aangeduid als een snelgroeiende pioniersoort. Dit houdt in dat de soort zich snel weet te verspreiden in nieuwe gebieden. De wortels zijn hittebestendig en dat maakt dat deze soort zich na een bosbrand snel weet te herstellen. Met de bloei heeft deze boom iets minder haast. Pas na ongeveer 10 jaar zal de boom bloemen produceren. Het zijn opstaande pluimen met lilablauwe bloemen van ongeveer 30 centimeter hoog. De bloemen verspreiden een subtiele vanilleachtige geur.

In China werd deze boom geplant bij de geboorte van een meisje. De bomen groeien zo snel, dat tegen de tijd dat het meisje ging trouwen, de boom gekapt kon worden. Hier werden dan voorwerpen van gemaakt voor de bruidsschat. Dat het hout heel functioneel is, wordt ook bewezen door de muziekinstrumenten die hier in Korea en Japan van worden gemaakt.

Rondje Anna Paulownaboom
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Princess tree

Wetenschappelijke naam

Paulownia tomentosa

Herkomst

China

Bloeitijd

April-mei

Hoogte

12 tot 20 meter

Bijzonderheden

De bloem is vernoemd naar een Russische prinses.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

Avifauna Scheurkader