ONZE DIEREN

Rode panda

De naam ‘panda’ betekent ‘bamboe-eter’. Die is dus goed gekozen, want hoewel dit dier het gebit van een vleeseter heeft, eet hij vooral bamboe (95%), grassen, vruchten en soms eieren en jonge vogels. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de rode panda geen familie van de reuzenpanda. Hij behoort tot de katberen.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Goed beschermd tegen de kou

De panda’s in Vogelpark Avifauna behoren tot de soort die in het Himalayagebergte voorkomt. Zij leven daar in gemengde bossen van loof- en naaldbomen, op een hoogte van 2200 tot 4800 meter! De poten van de rode panda zijn behaard en hebben scherpe nagels. Hierdoor kan de rode panda goed klimmen en zijn de voeten beschermd tegen de kou. Aan de zijkanten van de voorpoten zit een eeltknobbel die de dieren als een soort duim gebruiken om bamboe mee vast te pakken.  

 

In Avifauna zijn de rode panda’s te vinden in de Oosterse tuin. De rode panda-vrouw heet Mai en zij heeft reeds twee jongen grootgebracht in Avifauna. In 2022 is zij gekoppeld aan een nieuwe man, Luigi, in de hoop op een nieuw nageslacht.   

Rode panda

De rode panda

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de rode panda

Engelse naam

Red panda

Wettenschappelijke naam

Ailurus fulgens

Leefomgeving

Nepal, Tibet en West-China

Voeding

Bamboe, grassen, vruchten en soms jonge vogels

Gewicht

3 tot 6 kilogram

Aantal jongen

1 tot 4 jongen per worp

Draagtijd

116-130 dagen

IUCN-status

Bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE RODE PANDA WEL 17 UUR PER DAG KAN SLAPEN?

Het kan best een uitdaging zijn om de rode panda in ons dierenpark te spotten. Ze zijn voornamelijk ’s ochtends vroeg actief, of rond de schemering. Daaromheen slapen ze veel, tot wel 17 uur per dag. Dit doen ze graag hoog in een boom of holte. Door op deze tijden actief te zijn, ontwijken ze de warmte van de dag.  Rode panda’s zijn met hun dikke vacht goed bestand tegen sneeuw en kou, maar minder goed tegen de hitte.  

Avifauna Scheurkader