ONZE DIEREN

Europese oehoe

De Europese oehoe komt niet alleen in Europa voor, maar ook in Scandinavië, het Midden-Oosten en het verre oosten. Ze wonen in oude bossen en broeden op rotswanden. De mannetjes wegen wel tot 3 kg en het vrouwtje kan zelfs 4,5 kg halen. Daarmee is de oehoe de grootste uilensoort van Europa en misschien zelfs van de wereld. Daar is nog wat discussie over, maar dat neemt niet weg dat deze vogel een indrukwekkende verschijning is.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

’s Nachts komt de uil tot leven

Deze grote uilen hebben een overwegend bruin verenkleed, opvallende oranje ogen en zwarte oorpluimen. De kleur van de veren varieert en is afhankelijk van het leefgebied. Zo hebben de oehoe’s in Rusland, die overwegend in de sneeuw leven, een vrij bleek verenkleed, net als de dieren in woestijngebieden. Dan vallen ze minder op!  

 

De vogels hebben een groot territorium van wel 80 m2, dat het mannetje nauwlettend bewaakt. De oehoe is een echte schemerjager. Bij ondergaande zon is hij het meest actief, maar ook ’s nachts is hij een zeer succesvol jager. Dat ritme hebben andere uilsoorten ook, want ’s nachts krijgt ons park regelmatig bezoek van ransuilen die in het wild leven. Overdag maak je meer kans bij de kerkuilen, die we ook tot onze vaste bewoners mogen rekenen. 

 

Europese oehoe

De Europese oehoe

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de Europese oehoe

Engelse naam

Eurasian Eagle Owl

Wettenschappelijke naam

Bubo bubo

Leefomgeving

Oude bossen met rotswanden

Voeding

Vogels, kleine en middelgrote zoogdieren

Gewicht

1,8 tot 4,6 kilogram

Nestgrootte

1 - 4 eieren (met uitzondering zelfs tot 6)

Broedtijd

31 tot 35 dagen

IUCN-status

Niet bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE EUROPESE OEHOE WEL EENS EEN VOS OPEET?

De Europese oehoe is een echte opportunist. De vogels vangen wat er voorhanden is. Zo jagen ze op allerlei vogels, waaronder ook roofvogels en andere soorten uilen. Zoogdieren staan zeer zeker ook op het menu, uiteenlopend van ratten en hazen, tot zelfs vossen en jonge reeën. Afhankelijk van waar ze voorkomen, verorberen ze soms ook insecten, reptielen en wormen. Zelfs hun eigen soortgenoten moeten het ontgelden: het grootste oehoe-kuiken eet vaak zijn jongere nestgenoten op.  

Avifauna Scheurkader