ONZE DIEREN

Rode flamingo

De rode flamingo wordt ook wel Caribische flamingo of Cubaanse flamingo genoemd. De snavel van deze flamingo is een soort filter, waarbij de tong het water naar buiten perst en het voedsel blijft hangen aan zogeheten lamellen. Deze lange slanke vogels danken hun naam aan hun opvallende rood-roze verenkleed. Die kleur is afhankelijk van het voedsel dat ze eten.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Meer dan 100 flamingo's!

De rode flamingo komt voor in Zuid-Amerika, de Galapagos eilanden en het Caribisch gebied. Ze leven in ondiep water, zoals rivierdelta’s en lagunes. Het water heeft hier een hoog zoutgehalte, waardoor er veel algen groeien en kreeftachtigen leven. Voor het broeden maken zij kleine nestbulten met behulp van modder. Deze heuveltjes van 30 tot 50 centimeter hoog steken boven het water uit. Op deze manier blijft het ei mooi droog.

De ‘voeten’ van deze vogels hebben zwemvliezen. Deze dienen om niet weg te zakken in de modder. Flamingo’s zie je vaak op één poot staan, met hun nek ingetrokken. Door op deze manier te staan geven ze hun poot- en nekspieren rust én kunnen ze warmteverlies beperken. In de Cubaanse lagune van Avifauna is een grote kolonie van meer dan 100 rode flamingo’s te zien. Ze leven daar samen met verschillende andere vogels, zoals rode ibissen.

Rode flamingo

De rode flamingo

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de rode flamingo

Engelse naam

American flamingo

Wettenschappelijke naam

Phoenicopterus ruber

Leefomgeving

Zuid-Amerika, Caribisch gebied

Voeding

Algen en kleine kreeftachtigen

Gewicht

2 - 4 kilogram

Nestgrootte

1, soms 2 eieren

Broedtijd

27 - 31 dagen

IUCN-status

Niet bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE JONGE FLAMINGO'S GEEN VAST VOEDSEL ETEN MAAR KROPMELK KRIJGEN?

Bij het voeren van de jongen gebeurt iets bijzonders. De flamingo’s voeren de jongen namelijk zogeheten ‘kropmelk’. Alleen duiven doen dat ook! Dit product is rood van kleur, veroorzaakt door de natuurlijke kleurstoffen (carotenoïden) die in het voedsel zitten. Jonge flamingo’s zijn grijs als ze net zijn uitgekomen en blijven ook even een grijs verenkleed houden. Als de vogel groeit, en dan ook meer carotenoïde stoffen binnenkrijgt, worden de veren langzaamaan roze.

Avifauna Scheurkader