ONZE DIEREN

Humboldt pinguïn

De Humboldt pinguïn is een middelgrote pinguïn die langs de kustgebieden van Chili en Peru leeft. Ze voeden zich met scholen vis en inktvis in de Humboldtstroom, vernoemd naar een Duitse ontdekkingsreiziger. Als de natuurlijke omstandigheden gunstig zijn, kan deze pinguïnsoort het hele jaar door broeden. Je maakt dus in alle jaargetijden kans om jonge pinguïns in ons park te zien!
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Zwemmen en zonnen

Een pinguïn heeft wel vleugels, maar daarmee vliegt hij niet. Hij gebruikt ze om heel hard te zwemmen, met snelheden tot wel 30 km per uur. Zijn poten met zwemvliezen fungeren daarbij als roer. Ook zitten er kleine nagels aan de poten, om gemakkelijker aan land te kunnen klimmen. Bij pinguïns denk je misschien meteen aan de Zuidpool, maar de meeste soorten leven verspreid over het zuidelijk halfrond, zoals de Humboldt pinguïn. Ze kunnen dan ook helemaal niet zo goed tegen de kou en liggen liever lekker warm in het zonnetje!  

Humboldt pinguïns hebben door hun witte buik en zwarte rug een goede camouflage. Als een roofdier boven de pinguïn zwemt, is deze niet te zien door de donkere kleur van het water. En als het roofdier ónder de pinguïn zwemt, is de witte buik niet te zien door de weerkaatsing van de zon.

humboldt pinguïns

De Humboldt pinguïn

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de humboldt pinguïn

Engelse naam

Humboldt penguin

Wettenschappelijke naam

Spheniscus humboldti

Leefomgeving

Chili en Peru

Voeding

Vis, pijlinktvis en schaaldieren

Gewicht

4 - 6 kilogram

Nestgrootte

2 eieren

Broedtijd

40-45 dagen

IUCN-status

Kwetsbaar

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT PINGUÏNS ELKAAR GOED KUNNEN HERKENNEN AAN HUN STEM?

Pinguïns kunnen elkaar goed herkennen op basis van hun stemgeluid. Ieder pinguïn klinkt anders, voor pinguïns onderling althans. Ook hebben ze allemaal een uniek patroon van stippen op de buik. Dit kun je vergelijken met een vingerafdruk. Voor ons mensen blijft het lastig pinguïns individueel uit elkaar te houden, zeker in een grote groep. Daarom dragen de pinguïns in Avifauna gekleurde armbandjes. Zo weten de verzorgers precies wie wie is, en ook welke pinguïns bij elkaar horen. 

Avifauna Scheurkader