Stem op ons!
ONZE DIEREN

Helmkasuaris

Waar de naam van deze vogel vandaan komt is wel duidelijk: van de helm op zijn kop! Vermoedelijk dient deze om bescherming te bieden tegen de laag hangende takken in het regenwoud, maar een andere theorie gaat ervan uit dat de helm bijdraagt aan een harder ‘stemgeluid’. Dit klinkt als een laag gebrom, soms zo laag dat mensen het niet kunnen horen.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Geëmancipeerde vogel

De helmkasuaris leeft voornamelijk in de tropische bossen. Heel soms komt de vogel in contact met mensen, en dan kunnen ze zeer agressief reageren, zeker als er jongen zijn. De vogels leven verder solitair en komen alleen voor de voortplanting bij elkaar. Nadat het vrouwtje de eieren heeft gelegd, zit haar taak erop. Het mannetje broedt dan de eieren uit en zorgt maandenlang voor de opvoeding. In Avifauna heeft een helmkasuaris ooit vier jongen tegelijk grootgebracht!  

In Avifauna is één koppel helmkasuarissen te zien, die alleen in paartijd bij elkaar in het verblijf komen. De rest van de tijd dulden zij elkaar niet in hun eigen territorium. Je herkent ze aan hun opvallende hals met kleurrijke lellen. Deze lellen zijn vaak rood, maar veranderen mee met de stemming van de vogel. Een ander kenmerk van de helmkasuaris is dat zijn veren lijken op haren.   

Kop helmkasuaris

De helmkasuaris

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de helmkasuaris

Engelse naam

Southern Cassowary

Wettenschappelijke naam

Casuarius casuarius

Leefomgeving

Zuid Molukken, Papua Nieuw-Guinea en Noordoost Australië

Voeding

Vruchten, paddenstoelen, insecten, amfibieën en kleine reptielen

Gewicht

Tot 35 kilogram (man), tot 60 kilogram (vrouw)

Nestgrootte

3 - 8 eieren

Broedtijd

47 tot 60 dagen

IUCN-status

Niet bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE HELMKASUARIS WEL 50 KM PER UUR KAN RENNEN?

De helmkasuaris is een loopvogel. Hij heeft geen echte vleugels, maar een soort harde pennen waaraan korte vleugels zitten. Hier kan de vogel eigenlijk niets mee, dus ook niet vliegen. Wel kan de helmkasuaris hard rennen, met snelheden tot wel 50 km/uur! Hij gebruikt hiervoor zijn sterke poten, waarmee hij ook ongeveer anderhalve meter hoog kan springen. Aan zijn tenen zitten lange nagels, waarmee hij gevaarlijk hard kan trappen om zich te verdedigen. 

Avifauna Scheurkader