ONZE DIEREN

Victoria kroonduif

Wat een sierlijk verschijning is deze vogel! De Victoria kroonduif heeft een rechtopstaande waaier van blauwe veren met witte uiteindes die hij als een kroon draagt. De bijnaam van deze duif is dan ook ‘waaierduif’, maar met zijn officiële naam is deze vogel vernoemd naar de Britse koningin Victoria. Zij regeerde toen deze soort in 1844 werd ontdekt.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Sprekend z’n ouders!

Deze opvallend grote, blauwe duif heeft felrode ogen en poten. Jonge kroonduiven lijken al sterk op de ouders. Ze zijn nog een stuk kleiner en ook hun kuif moet nog flink groeien, maar ze hebben wel al een blauw verenkleed. In ons dierenpark kun je de Victoria kroonduiven bewonderen in de Tropenhal en in de Azië-volières. Het is één van de vele soorten duiven in onze collectie. 

De Victoria kroonduif komt voor op het noordelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea en op enkele omliggende eilanden. Ze bewonen daar met name de tropische bossen, maar worden ook waargenomen in moerasgebieden en open vlaktes. Aan het einde van de dag trekken ze altijd terug naar de bossen. Deze duif leeft voornamelijk op de grond, maar vliegt wel om te vluchten, te broeden of te slapen.   

Victoria Kroonduif 2

De victoria kroonduif

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de Victoria kroonduif

Engelse naam

Victoria Crowned-pigeon

Wettenschappelijke naam

Goura victoria

Leefomgeving

Tropische bossen van Nieuw-Guinea

Voeding

Vruchten, zaden, insecten

Gewicht

2,3 tot 3,5 kilogram

Nestgrootte

1 ei (met uitzondering 2)

Broedtijd

28 dagen

IUCN-status

Gevoelig

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE VICTORIA KROONDUIF DE GROOTSTE DUIF TER WERELD IS?

De duif is maar liefst 75 cm lang en weegt tot wel 3,5 kilogram. Daarmee is het de grootste duivensoort ter wereld. En weet je wat ook bijzonder is? De Victoria kroonduif is nauw verwant aan de dodo, de legendarische vogel die helaas is uitgestorven.  

Avifauna Scheurkader