ONZE DIEREN

Terekayschildpad

Terekayschildpadden komen in het wild voor in de tropische delen van Zuid-Amerika. Daar bewonen zij de rivieren en meren van het Amazonegebied. Toch is de stqtus van deze soort ‘kwetsbaar’. Dit komt met name doordat zij worden gevangen en opgegeten, of omdat zij als exotische huisdieren worden verhandeld. Ook de terekayschildpadden in ons dierenpark zijn afkomstig uit een inbeslagname door de douane.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Gele koptekening

Wat opvalt bij deze schildpadden, is de opvallende gele tekening op de kop. Deze is met name bij jonge dieren goed zichtbaar. Worden de schildpadden volwassen, dan behouden alleen de mannetjes deze gele koptekening. De poten zijn aangepast om zowel te zwemmen als te klimmen. Ze hebben dan ook tamelijk platte poten met scherpe nagels. 

Veel soorten schildpadden trekken bij gevaar hun kop in het schild. De Terekayschildpad kan dit niet. Ze vouwen hun hoofd en nek daarom langs het schild als er gevaar dreigt. In het vogelpark is dit de enige schildpaddensoort. Let dus goed op in de Tropenhal, want daar zijn ze te vinden op de oevers en in het beekje van de Pantanal.  

Terekay Schildpad Kop

De terekayschildpad

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de terekayschildpad

Engelse naam

Yellow Spotted River Turtle

Wettenschappelijke naam

Podocnemis unifilis

Leefomgeving

Zoetwater meren en rivieren in Zuid-Amerika

Voeding

Planten en gevallen vruchten

Gewicht

Tot ongeveer 12 kilogram

Nestgrootte

20 - 40 eieren (afhankelijk van de grootte van het vrouwtje)

Broedtijd

65 tot 90 dagen

IUCN-status

Kwetsbaar

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE TEMPERATUUR IN HET NEST HET GESLACHT VAN DE JONGEN BEPAALD?

De schildpadden voelen zich veilig in de buurt van water. Echter, wanneer ze eieren gaan leggen, gaan ze soms wel 100 meter bij het water vandaan om een nest te graven. De temperatuur van het nest bepaalt het geslacht van de jongen. Een warm nest – bijvoorbeeld doordat het op een open plek in het bos veel zonlicht vangt of ondiep gegraven is – zorgt voor vrouwelijke jongen. Deze nesten zijn meer zichtbaar en worden dan ook vaker geplunderd door andere dieren. Hierdoor worden er meer mannelijke Terekayschildpadden geboren in de natuur. 

Avifauna Scheurkader