Stem op ons!
ONZE DIEREN

Stellers zeearend

Met een gewicht van 5 tot 9 kilogram, een grootte van 85-105 centimeter en een spanwijdte van wel 195-245 cm is de stellers zeearend een opvallend grote vogel. Vrouwtjes en mannetjes zijn gemakkelijk te onderscheiden. Het vrouwtje is namelijk aanzienlijk groter dan het mannetje!
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Vechten om de beste plek

Stellers zeearenden leven rond de Zee van Ochotsk, een gebied aan de oostkust van Rusland. In de zomers bevinden de vogels zich in het noorden van dit gebied en in de winter trekken ze naar het zuiden. Ze leven in de buurt van meren, oevers en rivieren en in de kustgebieden. In koude winters begeven zij zich in grote groepen rondom de wateren. Dan wordt er het hardst gevochten om de beste plek.  

De stellers zeearend wordt onder andere bedreigd door klimaatverandering. Door de stijging van de waterspiegel wordt het moeilijker voor hen om voedsel te vangen. Je begrijpt dat we in Avifauna daarom extra blij zijn met ieder jong dat geboren wordt. Het koppeltje stellers zeearenden dat in ons dierenpark leeft, heeft sinds 2003 al voor heel wat nakomelingen gezorgd; bijna 30!  

Stellers Zeearend

De stellers zeearend

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de stellers zeearend

Engelse naam

Steller's sea-eagle

Wettenschappelijke naam

Haliaeetus pelagicus

Leefomgeving

Rusland, China, Korea, Japan

Voeding

Vis en vlees

Gewicht

5 tot 9 kilogram

Nestgrootte

1-3 eieren

Broedtijd

38-45 dagen

IUCN-status

Kwetsbaar

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE STELLERS ZEEAREND ZELFS JONGE ZEEHONDEN EN VOLWASSEN ZALMEN KAN VANGEN?

Met zijn sterke klauwen kan de stellers zeearend vissen uit het water tillen die zo groot zijn als een volwassen zalm, en zelfs jonge zeehonden. De knijpkracht van de klauwen is enorm en eenmaal gevangen zit een prooi stevig vast. Andere stellers zeearenden proberen zo’n gevangen prooi wel eens af te pakken, want wie is er nou niet geïnteresseerd in zo’n makkelijk maaltje? Dit kan leiden tot hevige gevechten, waarbij de prooi diverse keren van eigenaar wisselt. Uiteindelijk gebruikt de winnaar zijn krachtige scherpe snavel om het voedsel in hapklare brokken knippen. 

Avifauna Scheurkader