ONZE DIEREN

Ringstaartmaki

Ringstaartmaki’s leven op het eiland Madagaskar; de enige plek in de wereld waar zij in de natuur voorkomen. Zij behoren tot de familie van de halfapen en zien er ook heel anders uit dan de apen die je kent uit Afrika, Azië of Zuid-Amerika. De kop is spitser, met een lange neus, en ze hebben een lange staart bestaande uit zwart-witte ringen. Die staart dient wel voor het houden van balans, maar niet om iets mee vast te grijpen.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Echte zonaanbidders

De ringstaartmaki leeft in grote groepen van 10 tot 30 dieren. Ze kunnen zowel op twee als op vier poten lopen, en maken soms sprongen van vijf à zes meter ver! Het grootste deel van hun tijd brengen ze door op de grond, maar zo nu en dan klimmen ze in de bomen om voedsel te zoeken of om uit te rusten. Ringstaartmaki’s zijn echte zonaanbidders. Ze zitten graag op de grond te zonnen, met hun armen lekker gespreid. Dat ziet er heel rustgevend uit!

Tot 2020 werd deze bijzondere diersoort ernstig bedreigd, maar er is veel aan gedaan om de ringstaartmaki te helpen. Die aanpak werpt zijn vruchten af, als is de status van deze soort nog steeds ‘bedreigd’. In Avifauna zijn de ringstaartmaki’s te vinden in het Madagaskargebied. Het leuke is, dat je hier gewoon tussen de dieren door kunt lopen. Kom je ze gauw een keer van dichtbij bekijken?

Ringstaartmaki

De ringstaartmaki

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de ringstaartmaki

Engelse naam

Ring-tailed lemur

Wettenschappelijke naam

Lemur catta

Leefomgeving

Madagaskar

Voeding

Vruchten, bladeren en insecten

Gewicht

2 tot 3 kilogram

Aantal jongen

1 tot 2 jongen per worp

Draagtijd

135 dagen

IUCN-status

Bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE RINGSTAARTMAKI 'STINKGEVECHTEN' HOUDT?

Ringstaartmaki’s gebruiken hun staart om te communiceren met elkaar. Dit doen ze niet alleen door de staart op een specifieke manier te bewegen, maar ook door deze in te wrijven met een stofje uit hun geurklieren. Die tactiek gebruiken de mannetjes ook wanneer zij  strijden om een vrouwtje. Zij smeren hun staart in met stinkende lichaamsgeuren en voeren zo een heus stinkgevecht! Dit is trouwens niet het enige waarvoor zij hun geurklieren gebruiken. Lichaamsgeuren zijn ook belangrijk voor communicatie en voor het afbakenen van hun territorium.  

Avifauna Scheurkader