Stem op ons!
ONZE DIEREN

Reuzenmiereneter

De reuzenmiereneter is de grootste in zijn soort. Miereneters komen voor op de graslanden en in de loofbossen en regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Hier leven ze vooral op plaatsen waar veel mieren en termieten te vinden zijn. Miereneters zwerven vaak rond en blijven nooit lang op één plek.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Lange snuit

Opvallend is zijn lange snuit, die gestroomlijnd overgaat in de rest van zijn lichaam. De reuk van de miereneter is dan ook erg goed ontwikkeld, in tegenstelling tot zijn zicht en gehoor. Met hun voorpoten lopen miereneters op hun polsen. Dit doen ze om hun scherpe klauwen te beschermen. Bijzonder aan deze dieren is dat ze een lichaamstemperatuur hebben van slechts 32,7 graden. Dit is het laagst van alle, op het land levende zoogdieren. Hierdoor, en door hun langzame stofwisseling, zijn het tamelijk trage dieren. 

Het verdwijnen van het leefgebied is de grootste bedreiging voor de miereneter. In Avifauna zijn zij gelukkig nog te bewonderen op de Argentijnse Cerrado. Hier lopen ze, buiten het paarseizoen om, gescheiden van elkaar. Miereneters zijn namelijk solitair, en als ze elkaar buiten het paarseizoen tegenkomen, kan dit uitdraaien op een gevecht.

Reuzenmierenteter

De reuzenmiereneter

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de reuzenmiereneter

Engelse naam

Giant anteater

Wettenschapelijke naam

Myrmecophaga tridactyla

Leefgebied

Savanne en tropisch regenwoud van midden en zuid Amerika

Voeding

Mieren en termieten

Gewicht

18 tot 39 kg 

Aantal jongen

1 jong

Draagtijd

190 dagen

IUCN-status

Kwetsbaar

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE REUZENMIERENETER WEL DUIZEND INSECTEN PER MINUUT KAN ETEN?

Een erg gevarieerd dieet heeft de miereneter niet. Ze eten alleen mieren en termieten. Miereneters breken een nest met mieren of termieten voorzichtig open met hun scherpe klauwen. Vervolgens gebruiken ze hun lange, kleverige tong om de mieren en termieten eruit te halen. Deze tong kan wel 60 cm lang zijn en 150 bewegingen per minuut maken. Hierdoor kunnen ze wel een paar duizend insecten per minuut eten.  

Avifauna Scheurkader