ONZE DIEREN

Kroonkraanvogel

De grijze kroonkraanvogel is te herkennen aan zijn lange zwarte poten en de gele verenkroon op zijn kop. Hij is op diverse plekken in het vogelpark te zien, waaronder op de savanne bij de struisvogels en de zadelbekooievaar. Ook vervult de grijze kraanvogel een prachtige rol tijdens de vogeldemonstratie, dus zorg dat je daarbij bent!
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Vaste danspartners

De grijze kroonkraanvogel komt voor in Afrika.  Ze bewonen daar de Afrikaanse savannes, maar zijn ook te vinden langs de rivieren, moerasgebieden, weilanden en akkerlanden. De grijze kroonkraanvogel is één van de weinige kraanvogelsoorten die in bomen kunnen zitten. Dat kunnen ze dankzij de lange achter teen, waarmee ze goed grip hebben op de takken.  

 

De grijze kroonkraanvogel heeft een grotendeels grijs verenkleed met gele kroonveren op zijn kop en witte vleugels met gele en rode accenten. Opvallend zijn de witte wangen, die afhankelijk van gemoedstoestand een rode gloed kunnen krijgen. De snavel van de grijze kroonkraanvogel is veel kleiner dan die van andere kraanvogelsoorten.

Kroonkraanvogel

De kroonkraanvogel

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de kroonkraanvogel

Engelse naam

Grey Crowned-Crane

Wettenschappelijke naam

Balearica regulorum

Leefomgeving

Oost en Zuidelijk Afrika

Voeding

Reptielen, amfibieën, insecten, geleedpotigen, granen en bessen

Gewicht

3 - 4 kilogram

Nestgrootte

2 - 4 eieren

Broedtijd

28 - 31 dagen

IUCN-status

Bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE KROONKRAANVOGEL EEN STER IS IN DANSEN?

Naast hun kenmerkende uiterlijk staan deze vogels bekend om de sierlijke dansen die ze uitvoeren, niet alleen in het paarseizoen, maar ook daarbuiten. Ze doen dit doorgaans met hun vaste partner, met wie ze soms een leven lang samenblijven. 

Avifauna Scheurkader