Stem op ons!
ONZE DIEREN

Kroeskoppelikaan

Tot in de 15e eeuw kwamen deze grote vogels nog gewoon voor op de Nederlandse meren en rivieren. Binnen Europa is de soort daarna hard achteruitgegaan. Daarom hebben verschillende natuurbeschermingsorganisaties en dierentuinen zich verenigd om de Kroeskoppelikaan terug te brengen in West-Europa, met Nederland als basis. Binnen dit ambitieuze project neemt Avifauna deel aan het kweekprogramma voor deze soort.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Wilde haren

Om in de lucht te komen en te blijven, heeft zo’n grote vogel natuurlijk ook grote vleugels nodig. De kroeskoppelikaan heeft een spanwijdte van maar liefst 3,5 meter! Dat is bijna een record, want alleen de reuzenalbatros is hem daarin de baas, met vleugels die nog zo’n 20 centimeter langer zijn. De naam van de kroeskoppelikaan is trouwens niet gek gekozen, met de ‘wilde haren’ die zij hebben!  

 

In het wild heeft de kroeskoppelikaan een groot verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt van Zuidoost-Europa tot ver in China. Deze soort komt voor in zowel zoet- als zoutwatergebieden, variërend van meren en rivieren, tot lagunes en kustgebieden. In ons dierenpark vind je de kroeskoppelikanen bij de grote vijver, achter in het vogelpark. Het is overigens niet de enige pelikanensoort in Avifauna. Tijdens de vogeldemonstraties zijn ook bruine pelikanen te zien, die indruk maken met hun bijzondere stootduiken! 

Kroeskoppelikaan

De kroeskoppelikaan

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de kroeskoppelikaan

Engelse naam

Dalmatian pelican

Wettenschappelijke naam

Pelecanus crispus

Leefomgeving

Zuid-oost Europa tot in China

Voeding

Zoet- en zoutwatervissen

Gewicht

7 - 15 kilogram

Nestgrootte

1 - 6 eieren (2 gemiddeld)

Broedtijd

30 - 35 dagen

IUCN-status

Gevoelig

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE KROESKOPPELIKAAN DE ZWAARSTE VLIEGENDE VOGEL IS?

Deze pelikaan is een zeer imposante verschijning. Met een gemiddeld gewicht van 11,5 kg (maximaal 15 kg!) wordt hij gezien als de zwaarste vliegende vogel ter wereld. Niet heel gek, want in staande houding zijn ze tussen de 160 en 180 cm hoog. Da’s net zo groot als een gemiddelde volwassene! Met zo’n omvang moet er natuurlijk ook veel gegeten worden. De kroeskoppelikaan eet dan ook ruim 1 kilogram vis per dag!  

Avifauna Scheurkader