Stem op ons!
ONZE DIEREN

Keizertamarin

De keizertamarin is één van de kleinste apensoorten ter wereld. Ze zijn niet veel groter dan een eekhoorn. Het zijn sociale dieren die in families leven, waarbij ze onderling contact houden door middel van geluidjes en geuren. Keizertamarins leven in bomen in het Amazonegebied, Bolivia, Brazilië en Peru. In Avifauna hebben we die vochtige omgeving nagebootst op Nuboso, of wel ‘nevelwoud’.
Papegaai Gespiegeld
Vallende Veren

Dat zit wel snor!

De keizertamarin heeft een bruingrijze vacht en een oranje-bruine staart van ongeveer 40 centimeter. Wat bij deze soort meteen in het oog springt, is de grote snor. Hieraan dankt hij de keizertamarin ook zijn naam, aangezien zijn snor zou lijken op de snor van de Duitse keizer Wilhelm II. Het zegt overigens niks over hun mannelijkheid, want vrouwtjes hebben net zulke lange snorren als mannetjes.

In ons dierenpark wonen de keizertamarins op Nuboso, samen met andere Amazone-bewoners als de witgezichtsaki, rode titi en rode brulaap. In de natuur leven zij in familiegroepen, waarvan alleen het dominante vrouwtje zich voortplant. De hele groep helpt vervolgens mee om de jongen te beschermen en op te voeden.

Keizer Tamarin

De keizertamarin

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de keizertamarin

Engelse naam

Emperor tamarin

Wettenschappelijke naam

Saguinus imperator

Leefomgeving

Tropische bossen in het Amazonegebied

Voeding

Fruit, boomsappen, bloemen, insecten, eieren, kleine reptielen en amfibieën

Gewicht

500 gram

Aantal jongen

1 of 2 jongen

Draagtijd

145 dagen

IUCN-status

Niet bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE KEIZERTAMARIN EEN HELE KIKKER KAN OPETEN, TERWIJL HIJ ZELF NIET VEEL GROTER IS DAN EEN EEKHOORN?

Keizertamarins zijn echte omnivoren. Deze alleseters eten onder andere fruit, boomsappen, bloemen, insecten en andere ongewervelde, maar ook gewervelde dieren, zoals kleine reptielen en kikkertjes. Dit voedsel zoeken ze grotendeels zelf bij elkaar op het apeneiland Nuboso. De rijke beplanting trekt veel insecten aan, maar ze strippen ook de bast van sommige bomen om vervolgens de vrijkomende boomsappen op te likken.

Avifauna Scheurkader